In het afgelopen jaar genoten veel mensen noodgedwongen van een staycation en leerden heel wat onder hen daardoor de natuur(gebieden) om zich heen pas echt kennen. Reden voor de website SaveOnEnergy.com om eens na te gaan welk Europees land het hoogste percentage beschermde natuurgebieden heeft, en dus het meeste inspanningen levert om de biodiversiteit te vrijwaren.
Het podium wordt bezet Luxemburg, op plaats één, Slovenië als runner-up en Malta op de derde stek. België is bijna rode lantaarn.
Zelfs de New York Times besteedde onlangs aandacht aan het fenomeen dat heel wat Europeanen door de coronacrisis voor het eerste beschermde natuurgebieden – meestal in eigen land – bezochten. Het was voor de website SaveOnEnergy.com/uk aanleiding om bijna 80.000 beschermde natuurgebieden in Europa onder de loep te nemen en te berekenen welk percentage ruimte ze innemen per land. Of, met andere woorden, welk land de meeste moeite doet om de biodiversiteit op zijn grondgebied te verzekeren.
Het podium
Op één prijkt Luxemburg. Maar liefst 76% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. Slovenië (72%) en Malta (65%) bekleden plaats twee en drie.
Bosnië-Herzegovina is met 4% dan weer het land met het kleinste percentage beschermde natuurgebieden.

België scoort slecht
Duitsland, Zweden en Zwitserland hebben het grootste aantal beschermde natuurgebieden, maar die beslaan – relatief gezien – te weinig ruimte om een plaats in de top drie te bemachtigen.
Pijnlijke vaststelling: waar Nederland met 44% de zesde beste leerling van Europa is als het aankomt op het beschermen van natuur, bengelt België helemaal onderaan, met 8%. Het laat daarmee net Bosnië-Herzegovina, Roemenië en Servië achter zich. Er is dus nog werk aan de winkel.
Het hele onderzoek raadplegen, kan via deze link.