Hoge energiefactuur legt productie bij Plastirec een week stil

Het plastic recyclerende bedrijf Plastirec in Rijkevorsel heeft een deel van de productie een week moeten stilleggen en dat door de oplopende energiefactuur. Die factuur vervijfvoudigde de voorbije maanden en liep in augustus op tot 143.000 euro.

Om plastic te recycleren moet het eerst gesmolten en dan weer afgekoeld worden. Dat vraagt heel wat energie. Medezaakvoerder Nicky Jespers vertelde op Radio 2 hoe de bedragen op de energiefactuur de voorbije maanden de pan uit swingden tot ze onhoudbaar werden.

Recordbedrag

Anderhalf jaar geleden had het bedrijf nog een vast contract en betaalde het 24 à 30.000 euro per maand. Begin dit jaar moesten ze gedwongen overstappen op een variabel contract. Sindsdien gingen de bedragen maand na maand flink de hoogte in. In augustus klokte de energiefactuur af op een recordbedrag van maar liefst 143.000 euro.

De kostprijs van die alsmaar oplopende elektriciteitskosten konden niet meer doorgerekend worden in de prijs. Er zat voor het bedrijf dan ook niets anders op dan de productie een week stil te leggen. Een deel van het personeel werd technisch werkloos. Doordat de hoge energieprijzen alle bedrijven en sectoren treffen, ziet Plastirec ook zijn afzetmarkt wegsmelten, meldt Gazet Van Antwerpen.

Of die week voldoende zal zijn, is afwachten. Het bedrijf houdt alvast met argusogen de prijzen op de energiemark in de gaten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.