biomassacentrale Langerlo
(Beeld: Belga)

Houtstromen als grondstof voor biomassacentrale Langerlo

Houtstromen uit Estland, Letland en Litouwen als grondstof voor biomassacentrale Langerlo

Na het failliet van German Pellets, moest de overnemer van de biomassacentrale in Langerlo op zoek naar een nieuwe grondstof. Hij diende een aanvraag in voor houtstromen die bestaan uit houtstof en schavelingen van normale zaagactiviteit en houtverwerkende activiteiten in Estland, Letland en Litouwen.

Sectorfederaties Fedustria en Cobelpa en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderzochten de houtstromen en verklaarden dat die niet als industriële grondstof gebruikt worden. Dat betekent dat het Vlaams Energie Agentschap (VEA) de houtstromen zal goedkeuren voor hernieuwbare energieproductie in het groenestroomproject Langerlo.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Ik heb van bij mijn aantreden gezegd dat ik absoluut geen voorstander ben van grote biomassacentrales, en daar blijf ik bij. Hoewel Europa de energie die ze opwekken meerekent als hernieuwbare energie, zijn ze zelden écht duurzaam. Daarom nam ik in juni reeds initiatief om de duurzaamheidscriteria voor biomassa te verstrengen. Dat ze voor Langerlo houtafval uit Europa willen gebruiken in plaats van hout uit Noord-Amerika is een stapje in de goeie richting. Maar voor het project effectief van start kan gaan moet nog heel wat gebeuren. Ik zal dit project nauwlettend blijven opvolgen.’

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.