European hyperloop

Hyperloop biedt uitzicht op totaal andere manier van vervoeren

Vlaanderen kan een strategische rol spelen bij het toekomstige hyperloop-netwerk. Dat concludeert VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector.

Goederentransport via buizen

Hyperloop is een nieuwe transportmodus om in eerste instantie goederen en later ook reizigers te transporteren. De infrastructuur bestaat uit buizen die zowel boven- als ondergronds worden verbonden tot een netwerk. Ze verbinden Europese internationale luchthavens en eventueel ook steden met elkaar. Zogenaamde pods worden door de buizen in een vacuüm en aan hoge snelheid (tot 1000 km/u) tussen de verschillende netwerkknooppunten verplaatst.

De eerste hyperloop-toepassingen zijn bestemd voor vrachtvervoer. Vracht is namelijk de ideale omgeving voor hyperloop om zijn betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie te bewijzen en de technologie sneller te valoriseren.

Wereldwijde samenwerking

VIL legde contact met hyperloop-ontwikkelaars wereldwijd. Zo ontstonden de fundamenten voor Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen om met hun expertise effectief bij te dragen
aan een matuur hyperloop-ecosysteem. Dat systeem zal het transportparadigma drastisch veranderen.

De interesse van de hyperloop-pioniers naar de technologische troeven hiervoor in Vlaanderen is groot en vertaalde zich in meer dan dertig concrete ontmoetingen met het oog op samenwerking.

Verder ontwikkelen en innoveren

Vlaanderen heeft alle troeven in huis, met een uitstekende infrastructuur en een wereldwijde reputatie op vlak van onderzoek en innovatie. “Dit event vormt de basis voor verdere ontwikkeling van het hyperloop-ecosysteem in Vlaanderen en moet Vlaamse innovators toelaten hun expertise ook op globaal vlak te valoriseren. Het moet Vlaanderen toelaten deel te nemen aan discussies op Europees niveau over standaardisering en potentiële uitbouw van een grensoverschrijdend hyperloopnetwerk” besluit Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen dat hyperloop steunt.

Het hyperloop-project draagt tot slot ook bij aan de klimaatdoelstellingen. “Het is een mooi voorbeeld van de Vlaamse doelstellingen om in te zetten op duurzame innovatie die we nadien kunnen exporteren naar andere landen. Het hyperloop-concept biedt heel wat kansen om de CO2-uitstoot van de logistiek te verminderen. Er is interesse van het buitenland voor deze Vlaamse technologie, wat we alleen maar kunnen toejuichen”, aldus minister van Innovatie Jo Brouns.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.