ioniq-6-exterior-hero-2_5x4

Hyundai verkoopt in Noorwegen enkel nog volledig elektrische wagens

De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai stopt vanaf 1 januari de verkoop van wagens op fossiele brandstoffen in Noorwegen. De Noorse markt is een voorloper wat elektrificatie van het wagenpark betreft.

Hyundai bracht in 2016 en 2018 de elektrische modellen Ioniq en Kona naar Noorwegen. Sindsdien zag de Zuid-Koreaanse autofabrikant er de verkoop alleen maar toenemen, meldt persbureau Belga. Dat hoeft niet te verwonderen want de Noren zijn voorloper wat betreft de elektrificatie van het wagenpark. Een vijfde van alle wagens is elektrisch. Bij de nieuw ingeschreven auto’s bedraagt dat aantal zelfs 80 procent.

Hybride en elektrisch

De cijfers die Hyundai kan voorleggen, bevestigen en versterken die evolutie. De voorbije twee jaar leverde het merk 25.000 auto’s op aan de Noren. Daarvan was 92 procent volledig elektrisch. De constructeur besliste in 2020 al om in Noorwegen alleen nog hybride en elektrische wagens te verkopen, net om die redenen.

Vanaf 1 januari zal Hyundai helemaal afstappen van de verkoop van voertuigen op fossiele brandstoffen in het land. Daarmee is Noorwegen het eerste land in de wereld waar Hyundai voor een volledig elektrisch wagenpark kiest. De koerswijziging gaat gepaard met de lancering van de nieuwe Ioniq 6. De Noorse regering besliste eerder al dat vanaf 2025 enkel nog 100 procent elektrische en hybride wagens mogen worden verkocht.

“We hebben veel vertrouwen in ons modellenportfolio en nu we de nieuwe Ioniq 6 hebben gelanceerd, is de tijd gekomen om op de Noorse markt alleen elektrische auto’s te verkopen”, zegt Thomas Rosvold, managing director bij Hyundai Motor Norway. “De Ioniq 5 en Kona hebben zich al lang gevestigd als enkele van de meest populaire auto’s op de markt. We hebben er alle vertrouwen in dat onze 100 procent elektrische modellen dat succespad zullen volgen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.