nieuwe tool myclimatefuture
De klimaattoekomst van onze ecoTips redacteur, in beeld gebracht door MyClimateFuture

Impact klimaatverandering op eigen leven nu voor iedereen zichtbaar op nieuwe website My Climate Future

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery heeft een eenvoudige tool ontwikkeld waarin iedereen snel kan bekijken wat de impact van de klimaatopwarming op zijn of haar eigen leven zal zijn. We deden zelf de test.

De groep onderzoekers heeft – via de VUB-website My Climate Future – een eenvoudige tool ontwikkeld waarmee iedereen op aarde kan nagaan met hoeveel meer extreme klimaatgebeurtenissen hij tijdens zijn leven te maken zal krijgen in vergelijking met een wereld zonder klimaatverandering. De resultaten zijn gebaseerd op solide wetenschap en werden gepubliceerd in Science.

Wim Thiery: “Ons doel is tweeledig. Ten eerste willen we mensen, jong en oud, op een eenvoudige manier laten zien wat klimaatverandering voor hen persoonlijk kan betekenen. Op onze website My Climate Future kan iedereen zijn leeftijd, de regio waar hij woont en een mogelijk scenario voor de opwarming van de aarde selecteren. Belangrijk is dat we ernaar streven deze informatie te verstrekken op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke gegevens en analyses.

Ten tweede willen we mensen de kans bieden om de uitkomst te delen op sociale media en zo het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten bij zowel het publiek als de beleidsmakers die bijeenkomen op COP26 in Glasgow. Ik nodig dus iedereen uit om de test te doen en je gepersonaliseerde #MyClimateFuture resultaat te posten op Twitter, Facebook of een andere sociale media.”

Ik deed zelf de test en de tool berekende dat ik door de klimaatopwarming, als 45-jarige in Europa, het volgende zal meemaken (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel):

 • ? bosbranden 1,4×,
 • ? rivieroverstromingen 1,2×,
 • ? mislukte oogsten 0,9×,
 • ? tropische cyclonen 2×,
 • ?️ droogtes 3,3×
 • ☀️ hittegolven 7,5×

Opgelet! Deze resultaten houden een rekening met een opwarming van 1,5°C, zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs. Maar momenteel zijn we onderweg naar minstens 2,7°C. Ook die kan je door de tool laten becijferen. Hieronder het resultaat van 2,5°C en 3,5°C.

myclimatefuture 2,4°C
Mijn eigen klimaattoekomst wanneer de aarde met 2,4°C opwarmt
myclimatefuture 3,5°C
Mijn eigen klimaattoekomst wanneer de aarde met 3,5°C opwarmt

De wetenschap achter de tool

Een team van klimaatonderzoekers onder leiding van de VUB-onderzoeksgroep BCLIMATE combineerde vijf gegevensbronnen om deze interactieve tool te produceren:

 • recent gegenereerde simulaties op wereldschaal van klimaateffecten in zes categorieën van extreme gebeurtenissen
 • scenario’s voor de wereldgemiddelde temperatuur, opgesteld ter ondersteuning van het speciale rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over de opwarming van de aarde met 1,5°C
 • gegevens over de levensverwachting uit de World Population Prospects van de Verenigde Naties
 • gegroepeerde bevolkingsreconstructies en -projecties
 • cohortgroottegegevens op landenschaal, verstrekt door de Human Capital Data Explorer van het Wittgenstein Centre

De onderzoekers berekenden de blootstelling van een gemiddeld persoon aan klimaatextremen gedurende zijn hele leven in 178 landen, 11 regio’s en de hele wereld, en vergeleken vervolgens verschillende leeftijdsgroepen om voorzichtige ramingen te berekenen van de blootstelling aan extreme gebeurtenissen gedurende het hele leven als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De gedetailleerde methoden en resultaten van deze analyse zijn opgenomen in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Science, die in oktober 2021 is gepubliceerd.

Meer info:

Meer ecoTips artikels over de klimaatopwarming

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.