Impact van Internet of Things op schoonmaakbranche

De impact van Internet of Things op de schoonmaakbranche

De thermostaat, sieraden, auto’s en de koelkast. Tegenwoordig staan niet alleen mensen, maar ook alledaagse voorwerpen in verbinding met het netwerk. Hierdoor zijn ze in staat om ons van allerlei data te voorzien. Zo ook toiletfaciliteiten. Een studie van Tork, het hygiënemerk van SCA, laat zien hoe het Internet of Things het werkveld van schoonmakers en facility managers kan verlichten. Resultaten zijn onder andere 77 procent minder controles van dispensers of andere toiletfaciliteiten.

Nieuwe way of working

Hoewel het Internet of Things vaak nog als een toekomstfenomeen wordt beschouwd, spelen ‘slimme’ objecten een groeiende sleutelrol in ons (werkende) leven. Om de veranderingen op het facilitaire werkveld te onderzoeken, voerde Tork in Zweden een onderzoek uit. Ze installeerden Tork EasyCubeTM, een digitale service die real-time inzicht geeft in de onderhouds- of navulbehoefte van toiletfaciliteiten, bij IKSU Sport in Zweden. Deze sportschool heeft een ruimte van 22.000 m², trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers en heeft een schoonmaakteam van dertig personen in dienst. Er werden 300 connected dispensers geplaatst in toiletten, kleedkamers, sportzalen en andere ruimten.

‘Cleaning on demand’

De casestudie leidde tot belangrijke veranderingen in de werkprocessen van de schoonmakers. In plaats van de standaard schoonmaakrondes werd er gereinigd op basis van behoefte. Omdat de schoonmakers zagen welke producten, waar en wanneer nodig waren, resulteerde de aanpak in een verhoogd efficiëntie. Ze moesten 77 procent minder vaak de dispensers op voorraad te controleren.

Daarnaast zorgde het systeem voor een significante kwaliteitsstijging. De reinigingswerkzaamheden konden immers verricht woorden waar ze het meest nodig waren. 

De belangrijkste resultaten

  • verschuiving van standaard schoonmaakrondes naar schoonmaak op basis van behoefte
  • 77 procent vermindering van controles en onnodige werkzaamheden (tijdsbesparing)
  • daadwerkelijke schoonmaaktaken stegen met 62 procent (in plaats van controlewerk)
  • vermindering tijdspanne lege dispensers van 76 procent
  • 100 procent klachtenvermindering
  • vlottere overdracht tussen personeelsshiften
  • nauwkeuriger schoonmaakplanning en inzet van personeel
  • verhoogd gevoel van zingeving in het werk en positief effect op aantal ziekmeldingen
  • vereenvoudiging van training voor nieuwe medewerkers

Tork EasyCubeTM is dit jaar genomineerd voor de ISSA Innovation Award. Op de vakbeurs zal Tork een upgrade van de grootste toiletruimten laten zien, met de nieuwste generatie van het systeem. Daarnaast krijgen bezoekers de kans om met een virtual reality-bril een kijkje te nemen in de toekomst van de smart washroom.

 

bron: www.tork.be
datum: 3-5-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.