Leuven is Europese hoofdstad van Innovatie 2020

De stad Leuven is door de Europese Commissie verkozen tot Europese hoofdstad van Innovatie 2020. Die titel wordt jaarlijks uitgereikt aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Leuven ontvangt maar liefst 1 miljoen euro.

De stad Leuven haalde het in de finale van onder meer Valencia, Wenen en Milaan. Leuven is de zesde winnaar van de titel die sinds 2014 wordt uitgereikt en voegt zich daarmee bij een select rijtje laureaten dat bestaat uit de steden Athene en Nantes, Amsterdam, Barcelona en Parijs.

“Leuven is een stad met een missie die uitblinkt in innovatieve bestuursmodellen én haar inwoners bij kritische besluitvormingsprocessen”, aldus Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd.

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani reageert uiteraard bijzonder fier op de erkenning. “Ik ben vereerd en dankbaar dat ons deze onderscheiding te beurt valt. De onderscheiding staat symbool voor hoop op een betere toekomst voor iedereen. Innovatie is goed, maar moet dat naar onze mening ook zijn voor iederéén. Samenwerking en empathisch leiderschap, systematisch vertaald in een boeiend bestuursmodel, zijn onze focusgebieden om innovatie zo goed mogelijk in te zetten om de levenskwaliteit van elke Leuvenaar te verbeteren.”

Heel wat projecten

De volgende innovatieve Leuvense projecten maakten indruk op de jury: Leuven 2030 en Roadmap; Leuven MindGate en het festival and&; Leuven Helpt; Samen Onderwijs Maken (SOM); Leuven, maak het mee!; Kom op voor je wijk en het project waarin onderzoekers van het Rega Instituut een kandidaat-vaccin ontwikkelden tegen het coronavirus.

Leuven liet Cluj-Napoca (Roemenië), Espoo (Finland), Helsingborg (Zweden), Valencia en Wenen achter zich. De vijf runner-upsteden krijgen wel elk nog 100.000 euro.

Meer ecoTips artikels over innovatieve steden

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.