stad Leuven
(Beeld: stad Leuven)

Leuven naar finale iCapital Awards

Leuven is een van de zes steden die kans maken om zich een jaar lang European Capital of Innovation te noemen. De Europese Commissie reikt deze titel uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. De zes finalisten zijn Aarhus, Athene, Hamburg, Leuven, Toulouse en Umeå. Op 6 november wordt een van deze steden in Lissabon uitgeroepen tot iCapital 2018. Deze stad ontvangt de bijhorende prijs van één miljoen euro. De vijf ‘runners up’ winnen elk 100.000 euro als beloning voor de innovaties waarop ze het voorbije jaar inzetten.

Twee troeven

Om mee te dingen naar de iCapital Award is het betrekken van inwoners bij het maken van de stad een belangrijk criterium. Ook gaat er bijzondere aandacht uit naar steden die innovatie inzetten voor hun duurzame toekomst. “Die twee aspecten zijn een belangrijk deel van ons DNA”, zegt Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu en toekomstig burgemeester van Leuven. “De Leuvenaar is heel betrokken. We werken elke dag met heel veel mensen samen om van Leuven de meest duurzame, sociale en welvarende stad van Europa te maken. We hebben bovendien twee troeven: Leuven MindGate en Leuven 2030.” In deze twee samenwerkingsmodellen slaan de stad en haar inwoners, de Leuvense bedrijven en kennisinstellingen de handen in elkaar om werk te maken van maatschappelijke uitdagingen. “De stad is een gelijkwaardige partner binnen die organisaties. Die manier van besturen zorgt voor betrokkenheid en vernieuwing”, vult Ridouani aan. “We mogen er trots op zijn dat deze Leuvense aanpak wordt gewaardeerd door de Europese Commissie.”

Positieve boost

Johan Merlevede, directeur bij Leuven MindGate, beaamt: “Leuven heeft haar innovatiekracht te danken aan de kennis en steun van alle fantastische koppen die hier wonen en werken. Denk maar aan de KU Leuven, het Universitair Ziekenhuis, de vele topbedrijven die in onze regio gehuisvest zijn, maar ook de bereidwilligheid van de Leuvense burgers om hun stad mee te promoten. Dat is waar Leuven MindGate voor staat: samenwerken op cross-sectoriaal niveau om Leuven de innovatieve status te geven die ze verdient, in binnen- en buitenland. We zijn dan ook erg blij en trots dat we samen een sterk en overtuigend dossier hebben kunnen indienen. De titel van ‘European Capital of Innovation 2018’ zal Leuven MindGate een positieve boost geven om Leuven nog beter op de kaart te zetten.”

Leuvense aanpak

“In Leuven kijken we niet alleen naar de stad om zaken voor elkaar te krijgen. Ieder neemt zijn eigen rol op, van inwoner over bedrijf tot kennisinstelling”, zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. “Dat is een unieke benadering en is op zichzelf al een vorm van innovatie.”

Leuven 2030 zet volgens deze aanpak héél Leuven aan het roer van de klimaatuitdaging. “We werken samen toe naar een klimaatneutrale toekomst. Dat is een uitdaging voor ons allen. Met Leuven 2030 brengen we veel uiteenlopende partijen bij elkaar, waardoor projecten en initiatieven kunnen ontstaan die anders moeilijk van de grond waren gekomen”, aldus Rycken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.