Urban Crop Solutions lanceert nieuwe versie van Modulex Plant Factory

Het jonge Waregemse bedrijf Urban Crop Solutions heeft een nieuwe versie van zijn Modulex Plant Factory gelanceerd. De Modulex Plant Factory is een ingenieus kweekoppervlak voor gewassen en groenten, die kan bijdragen aan het bereiken van enkele van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

De SDG’s waar de nieuwe technologie interessant voor is, zijn de SDG 2, 6 en 8, ofte ‘Geen honger’ – waar onder meer de promotie van duurzame landbouw onder valt -, ‘Schoon water en sanitair’ en ‘Waardig werk en economische groei’. Met de Modulex Plant Factory hoopt Urban Crop Solutions komaf te maken met enkele problemen waar veel telers van gewassen en groenten vandaag nog steeds mee te maken krijgen: hoge investeringskosten voor installaties, hoge loonkosten omdat niet alles geautomatiseerd verloopt en de beperkte flexibiliteit van de installaties. Kortom; de Molulex Plant Factory helpt de telers efficiënter te produceren.

De Modulex Plant Factory 2.0 werd ontwikkeld op basis van de ervaringen van gebruikers van de eerste versie. Urban Crop Solutions gelooft dat de nieuwe versie een pak logischer werkt. Vooral de schaalbaarheid is een belangrijke troef. De Modulex Plant Factory bestaat sowieso uit twee kweekmodules, maar die capaciteit kan opgedreven worden tot 64 modules. Eén kweekmodule bevat 86 m² kweekoppervlak en levert ongeveer 6 ton verse groenten per jaar op. Elke afzonderlijke module heeft een onafhankelijk klimaat- en voedingssysteem, waardoor de mix van groenten en gewassen kan worden aangepast aan de behoeften van de klant.

De investeringskost bedraagt 1.800 euro per m² groeioppervlak, waardoor de hele installatie een pak goedkoper is dan veel alternatieven. Bovendien worden ook de arbeidskosten verlaagt door de geautomatiseerde zogenaamde BenchCarousel.

Speciaal ondersteuningsprogramma

Telers die een aankoop van de Modulex Plant Factory overwegen, kunnen gebruikmaken van een speciaal ondersteuningsprogramma dat Urban Crop Solutions mee lanceert met de nieuwe versie van de Modulex Plant Factory. Dat bevat onder meer een gratis haalbaarheidscalculator, technische ondersteuning en biologisch advies. Urban Crop Solutions ontwikkelde ook een ondersteuningssysteem – dat werkt vanop afstand en dus coronaproof is – voor training, set-up, opstarten en het eerste oogstproces.

Tom Debusschere, CEO van Urban Crop Solutions: “We hebben goed geluisterd naar de feedback van onze klanten en hebben op basis daarvan zowat overal verbeteringen kunnen aanbrengen aan de eerste versie van de Modulex Plant Factory. De baanbrekende toevoeging is echter de BenchCarousel, die ervoor zorgt dat elke kweekmodule binnen 90 seconden tot bij de teler kan worden gebracht. De BenchCarousel stelt ont bovendien in staat om een kweekoppervlak van 86 m² te plaatsen in een vrachtcontainer van 12 m lang, wat volgens ons een record is in de sector.”

“Waar je echt voor betaalt, is kweekoppervlak, arbeid en elektriciteit en de Modulex Plant Factory biedt een stapsgewijze efficiëntieverbetering op al die gebieden. We nodigen iedereen uit om eens een kijkje te nemen op onze nieuwe website, waar je de investeringskosten in volledige transparantie kan nagaan.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.