Innovatieve verpakking toont versheid van voedsel

Innovatieve verpakking toont versheid van voedsel

Wereldwijd gaat er jaarlijks nog ongeveer één derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Om dit tegen te gaan, werkt professor Frank Devlieghere (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Gent) aan een slimme voedselverpakking. Die vertelt of een product al dan niet consumeerbaar is. Zo zullen bepaalde producten, zoals voorgesneden groenten, minder snel weggesmeten worden en gaat er dus minder verloren.

 

Voedselverliezen halveren

Volgens de Verenigde Naties gaat er jaarlijks nog steeds één derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Dat komt neer op 1,3 miljard ton per jaar! In Europa wordt jaarlijks 92 miljoen ton voedsel verspild met een waarde van 150 miljard euro. Dat is ongeveer 180 kg per persoon per jaar. In België ligt dat verlies zelfs nog een stuk hoger.

Willen we het gestelde doel – voedselverliezen ter hoogte van distributie en consument halveren tegen 2030 – halen, dan moeten we volgens professor Frank Devlieghere (Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent) meer inzetten op innovatie.

 

Verpakking met sensoren

Daarom wil hij via conserveringstechnieken de houdbaarheid van voedsel verlengen, zodat er minder producten weggeworpen worden. Om dat te bereiken, werkt hij met enkele collega’s aan een slimme voedselverpakking die detecteert wanneer een product slecht wordt.

“Nu gaan consumenten nog af op de indicatieve houdbaarheidsdatum op de verpakking”, vertelt hij. “Wij ontwikkelen momenteel een verpakking met sensoren die de aanwezigheid van micro-organismen kan inschatten en dus de versheid van het product kan bepalen.”

De verpakking is nu twee jaar in ontwikkeling, maar het zal nog minstens vijf jaar duren voor ze op de markt komt. Vermits de sensoren een soort microchip zijn, die werken met lichttechnologie en geen elektriciteit nodig hebben, blijft de kostprijs beperkt.

 

Professor Frank Devlieghere: “De juiste verpakking kan de houdbaarheid van voedingsmiddelen aanzienlijk verlengen, maar consumenten houden niet van te veel verpakking. Een individueel verpakte komkommer lijkt overbodig, maar kan de houdbaarheid met tien dagen verlengen en verhindert voedselverlies bijgevolg aanzienlijk.”

 

Bron: VILT
Datum: 14-06-2016
Beeld: Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.