Nieuwe software helpt bussen van De Lijn laden en rijden

Intelligente software helpt e-bussen van De Lijn vlot laden en rijden

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft de gunning goedgekeurd van een geïntegreerd stelplaats- en laadmanagementsysteem aan de Duitse tijdelijke maatschap ‘PSI eBus for De Lijn’. “Dit softwarepakket zal een vitale rol spelen bij de vergroening van de vloot: het stuurt de laadprocessen aan van de e-bussen en controleert de bewegingen van alle bussen op hun stelplaatsen. De waarde van het contract bedraagt 11,16 miljoen euro.

In het kader van een duurzaam en leefbaar Vlaanderen biedt De Lijn tegen 2035 volledig emissievrij openbaar vervoer aan. Daarbij moeten ongeveer 2100 bussen en ruim 50 stelplaatsen in eigen regie vergroend worden.

De sterke prijsstijging van elektriciteit van het afgelopen jaar toont aan hoe belangrijk het optimaal laden van e-bussen is. Bovendien wacht in de toekomst een andere prijsberekeningsmethode, gefocust op de piekafname en het ogenblik van de dag waarop elektriciteit wordt afgenomen.

‘s Nachts laden

De Lijn heeft het voordeel dat de e-bussen ’s nachts, wanneer er meer elektriciteit beschikbaar is en de elektriciteitsprijs lager is, kunnen geladen worden op hun stelplaats. Een ander voordeel van ’s nachts gespreid laden is dat dankzij lagere piekafname de kostprijs van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk lager is. Zeker op de grotere stelplaatsen, waar elke dag honderd e-bussen en meer geladen worden, is het onbegonnen werk om het laadproces manueel efficiënt te beheren.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De gegunde software is een belangrijke schakel om straks te zorgen dat de e-bussen vlot rijden en worden opgeladen op de e-stelplaatsen. Het systeem bepaalt op het einde van de dag welke dagtaak elke bus ’s anderendaags toegewezen krijgt. In functie van die dagtaak worden de bussen naar hun correcte positie op de stelplaats geleid, zodat zij ’s morgens op het juiste moment kunnen uitrijden. Deze gunning van de raad van bestuur brengt ons terug een stap dichter bij onze vergroeningsdoelstellingen.”

Kostenefficiënt

Bovendien bepaalt Depot+ aan de hand van de SOC (state of charge, huidige batterijlading) het volledige laadproces om ervoor te zorgen dat de bussen zo kostenefficiënt mogelijk voldoende geladen worden om hun volgende dagtaak te kunnen afleggen. Het automatisch laadproces wordt opgestart zodra de chauffeur de CCS2-stekker op de juiste parkeerplaats aansluit.

‘PSI eBus for De Lijn’ was de inschrijver die de economisch voordeligste offerte heeft ingediend. “Met ‘PSI eBus for De Lijn’ halen we een leverancier in huis die kan bogen op ruime ervaring bij andere West-Europese openbare-vervoersbedrijven,” zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Bij de beoordeling van de dossiers viel op hoe goed deze toepassing kan anticiperen op onverwachte situaties. Met dit systeem willen we ook in de toekomst streven naar nog betere dienstverlening. Die begint voor een e-bus ’s morgens, wanneer de bus precies op tijd en met de juiste batterijlading kan vertrekken.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.