Interregproject Waterstofregio 2.0 van start

Waterstofregio 2.0 van start

Waterstof wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke mogelijkheid om tot een koolstofvrije economie te komen. Het is erg beloftevol omdat het een schone, emissievrije brandstof is voor vrachtwagens en personenauto’s.

 

Interreg Grensregio Vlaanderen-Nederland

Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen gaan samen aan de slag met het demonstreren van waterstof als duurzame energiebron in Interregproject Waterstofregio 2.0.

Het gaat om een investering van maar liefst 14 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro uit het EFRO fonds, via het Interreg Grensregio Vlaanderen-Nederland programma. Ook Philippe Muyters, Vlaams Minister van werk, economie, innovatie en sport voegt 375.000 euro Vlaamse cofinanciering toe aan het project.

 

 

Opvolger van ‘Waterstofregio’

Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in Vlaanderen en Zuid-Nederland een aantal unieke technologiespelers (onder andere Colruyt Group en Beukers Autoschade BV) door samenwerking bijzonder sterke innovatieve projecten konden realiseren.

Zo werd een 1 Megawatt powerplant, een nieuw bus concept, een tankstation in Vlaanderen voor heftrucks, een tankstation in Nederland voor bussen en auto’s, een vuilniswagen en een sloep ontwikkeld, allemaal op waterstof. 

 

Projecten door en voor bedrijven

‘Waterstofregio 2.0’ richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen. Met de goedkeuring van ‘Waterstofregio 2.0’, gecoördineerd door WaterstofNet, wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt door bijkomende projecten te realiseren door en voor bedrijven in de regio.

Ook eindgebruikers zoals burgers, private sector en overheden, krijgen de mogelijkheid toepassingen te testen en zo op een laagdrempelige ‘hands-on’ manier kennis te kunnen opdoen.

 

Realisaties op vlak van waterstofinfrastructuur

  • Ontwikkeling en bouw van twee unieke waterstofstankstations, waar ter plaatse uit groene elektriciteit waterstof geproduceerd zal worden: in Wilrijk wordt het tankstation gekoppeld aan een verbrandingsoven, in Breda wordt het tankstation gekoppeld aan de zonne-energie
  • Uitbreiding van het bestaande waterstofstankstation op de Automotive Campus in Helmond om nog meer demonstratietoepassingen te kunnen bedienen
  • Ontwikkeling en inzet van een mobiel waterstofstankstation om demonstraties op verschillende plaatsen in de regio te faciliteren

 

Realisaties op vlak van zero-emissie toepassingen:

  • Demonstratie van Europa’s grootste vloot van 75 heftrucks, waarbij gebruik gemaakt zal worden van ‘indoor’ waterstof tanken
  • Ontwikkeling en demonstratie van de eerste grote (40 ton) vrachtwagen op waterstof in Europa
  • Het demonstratieprogramma voor vuilniswagens, opgestart in het vorige Interreg-project, zal in dit project Vlaanderen en Zuid-Nederland verder gezet worden

 

Philippe Muyters, Vlaams Minister van werk, economie, innovatie en sport over‘Waterstofregio 2.0’:

“Het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Waterstofregio 2.0’ is een mooi voorbeeld van hoe een sterke focus op innovatie bij bedrijven ervoor kan zorgen dat economische ontwikkeling en een ambitieus klimaatbeleid hand in hand gaan. De Interreg-steun vanuit Europa, waaraan ik als Vlaams minister bevoegd voor Economie en Innovatie 375.000 euro toevoeg, moet een hefboom zijn om ondernemingen grensoverschrijdend te laten samenwerken aan concrete demonstratieprojecten op vlak van tankinfrastructuur en zero-emissie toepassingen. Zo kunnen we onze regio tot een Europese koploper maken inzake waterstoftechnologie.”

 

Meer informatie over dit project en over waterstofnet.

 

bron: Interreg
datum: 7-5-2016

 

Lees ook het artikel over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 2-wekelijks de laatste trends in duurzaamheid in je mailbox.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.