Inzamelkubus bespaart plastic

Inzamelkubus voor lege batterijen spaart jaarlijks 13,5 ton plastic uit

Bebat viert binnenkort de eerste verjaardag van de nieuwe inzamelkubus. Die kubus vervangt het plastic inzamelzakje en spaart jaarlijks 13,5 ton plastic uit. Ook de inzamelvaten van Bebat worden stap voor stap plasticvrij.

Een klein gebaar maakt een groot verschil voor het milieu. Dat geldt voor batterijen binnenbrengen, maar ook voor de nieuwe inzamelkubus die Bebat vorig jaar introduceerde. Die kubus heeft een inwerp-opening om te bepalen of lege batterijen al dan niet te groot zijn voor een gewoon inzamelpunt. Ze is ook een pak duurzamer. De kubus vervangt namelijk het plastic inzamelzakje dat al sinds de begindagen van Bebat gebruikt werd om lege batterijen naar een inzamelpunt te brengen.

Minder CO2

Tot vorig jaar bedeelde Bebat jaarlijks meer dan 4,5 miljoen plastic inzamelzakjes. Door over te schakelen naar een duurzamere en herbruikbare kartonnen inzamelkubus spaart Bebat zo 13,5 ton plastic per jaar uit. Bovendien leidt zo’n besparing op plastic indirect ook tot een verlaging van de CO2-uitstoot door in te zetten op een milieuvriendelijker en herbruikbaar kartonnen alternatief.

Metalen inzamelvaten

De organisatie vervangt verder de plastic inzameltonnen. Die zijn traditiegetrouw terug te vinden bij de vele retail-inzamelpunten. Gradueel worden alle tonnen vervangen door duurzamere metalen inzamelvaten. Die zijn voorzien van ingenieuze telemetriesystemen die ook de logistiek achter het ophalen van volle units beter moet regelen. Zo stapt Bebat niet alleen af van plastic vaten, maar zorgt de organisatie er tegelijkertijd ook voor dat de CO2-uitstoot van haar ophaalsysteem wordt verlaagd. Dankzij een efficiëntere ophaling moeten er immers minder ritten georganiseerd worden, waardoor er weer minder CO2 vrijkomt.

Herbestemming

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation voor Bebat: “Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor de diensten die je verleent, maar ook voor de manier waarop die diensten worden georganiseerd. Dankzij onze productinnovatie kunnen we ook op dat vlak sterke resultaten neerzetten die tot concrete milieu-impact leiden. Wat de plastic inzameltonnen zelf betreft kunnen we ook al verklappen dat we ze een nuttige herbestemming zullen geven, maar daarover later meer.”

Bebat kon ondertussen al 7.281 nieuwe, duurzamere metalen alternatieven plaatsen en blijft de vloot van plastic vaten vervangen bij scholen, bedrijven en retail-inzamelpunten. Bij de recyclageparken werden alle plastic vaten inmiddels vervangen. ​

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.