(Beeld: Adobe Stock)

IPCC heeft zonne-energie sterk onderschat (en dat is goed nieuws voor het klimaat)

De huidige modellen van het VN-klimaatpanel onderschatten het potentieel van zonnepanelen sterk, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Zonne-energie groeit veel sneller en is een stuk goedkoper dan verwacht. Dat maakt klimaatneutraliteit nog voor 2050 mogelijk.

De razendsnelle wereldwijde opmars van zonne-energie is met geen enkele andere energiebron te vergelijken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die onderzoekers aan universiteiten in de VS, Europa, Japan en Australië, onder leiding van de Aarhus Universiteit in Denemarken, publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Die snelle evolutie in de afgelopen veertien jaar is sterk onderschat in de scenario’s van het VN-klimaatpanel (IPCC).

“We hebben goede redenen om aan te nemen dat die ontwikkeling zich voortzet”, zegt de Spaanse hoogleraar Ingenieurskunde Marta Victoria, die de studie in Denemarken leidde. “Er wordt intensief onderzoek gedaan naar fotovoltaïsche technologie, de integratie ervan in stroomnetten en de synergie met andere industrieën. Bovendien zijn er innovatieve technologieën op komst die een bijkomende impuls kunnen geven. In de toekomst zal energie uit zonnecellen nog goedkoper zijn dan nu.”

Advertising
 

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis