waterstof in glasindustrie
(Beeld: RINA)

Italiaanse glasindustrie koolstofvrij maken via waterstof

Een werkgroep bestaande uit Snam, RINA, Bormioli Luigi, Bormioli Rocco, STARA GLASS, UNI.GE., Stazione Sperimentale del Vetro, IFRF Italia, SGRPRO en RJC SOFT is een samenwerking gestart met als doel de uitstoot in de glasindustrie te verminderen door middel van waterstof.

De vervaardiging van glasobjecten, waarvan Italië met meer dan 5 miljoen ton per jaar de op één na grootste producent in Europa is, is energie-intensief en moeilijk met elektriciteit te voeden. Het “Divina”-project (Decarbonisation of the Glass Industry: Hydrogen and New Equipment), dat wordt gecoördineerd door Snam, RINA en Bormioli, beoogt dan ook een vermindering van de emissies in de fase van het smelten van glas, die goed is voor meer dan 50% van het totale energieverbruik in het hele productieproces.

In dit verband kan de beschikbaarheid van een energiebron zoals waterstof een oplossing bieden door het gebruik ervan te optimaliseren in termen van energie en emissies en door de uitdagingen op het gebied van productie en transport aan te gaan.

Marco Alverà, CEO van Snam, verklaarde: “Waterstof zal een sleutelrol spelen in het koolstofvrij maken van energie-intensieve sectoren zoals de glasproductie, om de binnenlandse en Europese klimaatdoelstellingen te halen. Dit project vormt een aanvulling op wat wij reeds doen in de staal-, spoorvervoer- en keramieksector. Snam zal gebruik kunnen maken van zijn infrastructuur en deskundigheid om de invoering van waterstof in de industrie te vergemakkelijken, met alle voordelen van dien voor de economische groei.”

Ugo Salerno, voorzitter en CEO van RINA: “Wij blijven samenwerken met Snam en andere bedrijven om bij te dragen tot de ecologische overgang van de grote energie-intensieve ketens. Na de eerste test met een mix van aardgas en 30% waterstof in de staalverwerking die we in mei hebben uitgevoerd, worden onze expertise en laboratoria ook gebruikt voor het ‘Divina’-project, een belangrijke mijlpaal op weg naar het koolstofvrij maken van een andere van de belangrijkste sectoren van de Italiaanse economie.”

Vincenzo Di Giuseppantonio, CEO van de Bormioli Luigi Group: “Als erfgenamen van een van Europa’s oudste industriële tradities, de productie van glas van hoge kwaliteit, willen wij een leidende rol spelen in de decarbonisatie van onze industrie, die als moeilijk koolstofvrij te maken is geclassificeerd. Het partnerschap met toonaangevende spelers in de energiesector, de glasindustrie en de academische wereld maakt van het Divina-project een degelijk en concreet voorstel voor een weg naar groene omschakeling en duurzaamheid”.

Het initiatief zal het mogelijk maken om op korte tot middellange termijn de resultaten te beoordelen van de introductie van een toenemend aandeel waterstof vermengd met aardgas in bestaande smeltovens die onder normale productieomstandigheden werken. Het testen van aanzienlijke hoeveelheden waterstof op operationele ovens zal een gelegenheid bieden om de compatibiliteit van waterstofverbranding met glasmateriaal in reële industriële productiecontexten te evalueren na tests in laboratoria.

Momenteel is aardgas de belangrijkste energiebron die door glasfabrieken wordt gebruikt en de CO2-uitstoot bedraagt ongeveer 1.500.000 ton per jaar: in totaal ongeveer 3,5% van de uitstoot van de gehele verwerkende industrie. Het gebruik van een 30% waterstofmengsel in het glassmeltproces in het gehele land zou de uitstoot met 200.000 ton verminderen, wat overeenkomt met de uitstoot van ongeveer 100.000 auto’s.

In het kader van het project zullen ook de ontwerpregels voor toekomstige ovens – de zogenaamde “Ovens 4.0” – worden vastgesteld en vervolgens geoptimaliseerd, zodat ook bij hogere waterstofpercentages tot 100% de beste prestaties kunnen worden gegarandeerd.

De geheel Italiaanse werkgroep vertegenwoordigt de gehele waardeketen, aangezien er specialisten uit de energiesector bij betrokken zijn, alsmede topgroepen uit de glasindustrie, exploitanten van brandstofproductie- en transportbedrijven, toonaangevende bedrijven op het gebied van certificering en integratie van complexe systemen, bedrijven die ovens voor het smelten van glas ontwerpen, alsmede universitaire en onderzoekscentra.

Meer data over de Italiaanse glasindustrie (bron: Statista)

Meer ecoTips artikels over waterstof

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.