De brochure en (in een latere fase) webtool richten zich naar particulieren die willen overschakelen naar meer duurzame verwarmingstechnieken. Elk jaar maakt een nieuwe lichting pas afgestudeerde ingenieurs deel uit van CORE, binnen het postgraduaat Tech Innovations in Ventures and Teams aan de KU Leuven. Ecotips sprak met Brent Paelinck en Andreas Decaluwé, de bezielers achter de gids en webtool.
De ontwikkeling van beide instrumenten vond plaats binnen de schoot van CORE, wat staat voor Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik. De vennootschap houdt zich bezig met projecten rond energiebesparingen, duurzaamheid, enzovoort. Elk jaar maken pas afgestudeerde ingenieurs, voor één academiejaar, deel uit van CORE. Ze krijgen niet zomaar toelating. Het waren de leden van vorig jaar die de huidige lichting kozen.
Duurzame energietransitie
Brent Paelinck en Andreas Decaluwé werkten binnen CORE een bijzonder project uit. “We kozen voor een toegankelijke webtool die particulieren kan begeleiden in hun keuze voor een warmtepomp”, legt Brent Paelinck uit. “De ontwikkeling van de tool zit in een eindfase en zal in principe binnen enkele weken beschikbaar zijn. De tool is zo ontwikkeld dat die los staat van fabrikanten of merken. Op die manier kunnen de gebruikers een onafhankelijke keuze maken, op basis van hun behoeften.”
Om de webtool te ondersteunen, werkten de ingenieurs een brochure uit. En daar liep het project een beetje uit de hand. “De brochure ‘Gids naar een duurzame energietransitie bij u thuis’ gaat over meer dan warmtepompen alleen”, vult Andreas Decaluwé aan. “Daarom hebben we besloten om het document los van de webtool te verspreiden. Beide kunnen uiteraard worden gebruikt bij de keuze om naar een meer duurzame manier over te stappen.”
Overzichtelijke brochure
Beide jonge ingenieurs stelden met gepaste trots hun brochure voor. Het document geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden voor particulieren om over te stappen naar een meer duurzame vorm van verwarming. “De gids is niet alleen voor particulieren nodig die amper kennis hebben over de systemen. Ook voor mensen met enige ervaring in het veld kan de gids een ondersteuning zijn. We belichten niet alleen de courante systemen en technieken, maar werpen ook een blik op nieuwe toepassingen. De bedoeling is om mensen zoveel mogelijk inzichten te geven”, aldus het duo.
“Het idee achter de gids is dat mensen er mee aan de slag gaan, zodat ze goed geïnformeerd bij installateurs kunnen aankloppen. Iedereen beseft intussen dat de wereld worstelt met klimaatverandering. We moeten dan ook ons dagelijks leven hervormen met duurzame praktijken. Het energieverbruik thuis is één van de gebieden waar we een aanzienlijke impact kunnen hebben. Door de technologische vooruitgang zijn nu verschillende opties beschikbaar voor mensen die hun woning van andere dan traditionele energiesystemen wil voorzien.”
lees ook
Helft Belgen verkiest energie-efficiëntie boven comfort en esthetiek
Gratis beschikbaar
CORE stelt de brochure gratis beschikbaar. Daar is een goede reden voor. “We willen iedereen de kans geven om meer te leren over de verschillende mogelijkheden. De gids biedt een overzicht van de bestaande energiesystemen. Door die opties naast elkaar te zetten, hopen wij dat de lezer een weloverwogen keuze kan maken over het systeem dat het beste bij hem of haar past. De brochure verschaft waardevolle inzichten, ook wanneer je alleen maar beter wil begrijpen welke apparaten er in de woning zijn geïnstalleerd.
De brochure is downloadbaar via deze link.