Energiebeheerplatform Jullix EMS maakt toegang tot onbalansmarkt mogelijk

Energiebeheerplatform Jullix EMS maakt toegang tot onbalansmarkt mogelijk

Het energiebeheersysteem Jullix EMS van het Belgische Innovoltus is voortaan inzetbaar op de onbalansmarkt via een virtuele energiecentrale. De samenwerking met Powernaut en energieleveranciers Trevion en Bolt maakt dit mogelijk. Consumenten kunnen zo actief bijdragen aan het energienet én financieel voordeel halen uit hun energie-installaties.

Energie-assets gebundeld tot virtuele centrale

Steeds meer elektriciteit wordt opgewekt met wind en zon. Daardoor is het moeilijker om vraag en aanbod op het net in balans te houden. Netbeheerders en energieleveranciers zoeken daarom naar flexibele oplossingen. Het Jullix EMS, gekoppeld aan Powernaut, biedt die mogelijkheid. Via het systeem kunnen consumenten hun energie-assets – zoals zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen – laten opnemen in een virtuele energiecentrale.

Powernaut functioneert als schakel tussen consumenten en energieleveranciers. Het bedrijf verzamelt de flexibiliteit van meerdere gebruikers en stuurt die aan volgens de noden van het net. Dankzij de koppeling met Jullix kunnen gebruikers automatisch inspelen op marktfluctuaties. Dat levert tot 210 euro extra op per jaar voor huishoudens met de juiste installatie.

lees ook

Elektriciteitsnet in onbalans: nood aan (meer) flexibiliteit  

Financieel voordeel én meer netstabiliteit

Met deze samenwerking speelt Innovoltus in op de vraag naar een stabieler elektriciteitsnet. Door de mogelijkheid om te reageren op onbalans in het net, helpt Jullix EMS niet alleen bij het optimaliseren van eigen energieverbruik, maar ook bij het collectief herstellen van netevenwicht. Deelnemers worden hiervoor vergoed door hun energieleverancier.

Het systeem voert deze sturing volledig automatisch uit. Het regelt de inzet van zonne-energie, het gebruik van de thuisbatterij en het laden van elektrische wagens op basis van dynamische tarieven. Ook kan het systeem zonneproductie tijdelijk beperken bij negatieve energieprijzen, om zo te vermijden dat consumenten moeten betalen voor eigen opgewekte stroom.

De technologie past binnen een bredere trend waarin individuele verbruikers een actieve rol opnemen in het energiesysteem. Door deelname aan een virtuele energiecentrale kunnen huishoudens met de juiste infrastructuur dus niet alleen hun energieverbruik optimaliseren, maar ook bijdragen aan een stabielere elektriciteitsvoorziening.

lees ook

Innovoltus introduceert slimme stekkerbatterij voor installateurs

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.