Kapitaalverhoging van vijf miljoen euro voor softwareplatform van Antwerpse scale-up Hysopt

Hysopt, het softwareplatform dat de installatie van HVAC optimaliseert, tankt meer dan vijf miljoen euro. De Antwerpse scale-up gaat het kapitaal gebruiken voor verdere internationalisering en voor de uitbouw van zijn partnerkanaal met het oog op schaalbaarheid. 4,5 miljoen werd geïnjecteerd door Junction Growth Investors, SPDG en Rise Proptech Fund.

De Antwerpse scale-up Hysopt biedt met het gelijknamige softwareplatform technologie voor het geoptimaliseerde design van HVAC-installaties (HVAC staat voor heating, ventilation en air conditioning, red.). Hysopt is een spin-off van de Universiteit Antwerpen, werd in 2013 opgericht door CEO Roel Vandenbulcke.

Na een interne kapitaalronde twee jaar geleden haalt Hysopt nu 5,3 miljoen euro op. Junction Growth Investors, SPDG en Rise Proptech Fund investeren samen 4,5 miljoen euro Dat bedrag wordt verder aangevuld door de bestaande aandeelhouders waaronder Qbic. Met 2,5 miljoen euro neemt Junction Growth Investors het leeuwendeel voor zijn rekening.

Prestaties simuleren

Het bedrijf ontwikkelde een ‘physics-based Digital Twin’-software. Projectontwikkelaars, studiebureaus, installatiebedrijven en facility managers gebruiken die software naast de klassieke software (CAD en BIM) om het ontwerp van HVAC-installaties te optimaliseren nog vóór de eigenlijke bouw of renovatie.

In een virtuele omgeving simuleren algoritmes de prestaties van de installatie in het gebouw en voorspellen ze parameters zoals de energiekost, de CO2-uitstoot en het thermisch comfort. Mogelijke systemen zoals een warmtepomp, gasketel, warmtekrachtkoppeling, bodemenergieopslag of zonnepanelen, worden vervolgens vergeleken om zo tot de best mogelijke oplossing te komen.

De software suggereert bovendien hoe de installatie moet worden aangestuurd en bepaalt de instellingen van alle onderdelen en de samenbouw van de componenten. Zo worden maximale besparingen gerealiseerd.

Aanpassingswerken snel terugverdiend

​​De software van Hysopt werd tot dusver ingezet bij de optimalisatie van meer dan 450 grote HVAC-installaties. Dat leverde een gemiddelde energiekostenbesparing op van 30 procent en een CO2-reductie van 40 procent.

40 procent van het Europese energieverbruik kan worden toegeschreven aan gebouwen. Dat zorgt voor een grote potentiële impact van de technologie. Vandenbulcke ziet daarnaast twee belangrijke markttendensen: “Waar men vijf jaar geleden nog niet wakker lag van de energiefactuur of de CO2-uitstoot, denken de meeste bedrijven en gebouweigenaars nu wel anders, gedreven door zowel de exploderende energieprijzen als de ‘Green Deal’-wetgeving die eigenaars verplicht om hun gebouwen te verduurzamen. Met onze software spelen we gelijktijdig in op beide aspecten, net als op de toenemende digitalisatie van de architectuur en de ingenieurs- en bouwsector. Met de huidige energieprijzen zijn aanpassingswerken voorgesteld door onze software meestal in één jaar terugverdiend.”

Hysopt zal het kapitaal in de eerste plaats gebruiken om zijn partnerkanaal van studiebureaus, installatiebedrijven en building facility managers verder uit te bouwen. Het partnerkanaal telt inmiddels veertien partners, waaronder bijvoorbeeld Sweco, Veolia, Equans, Vital Energi, Vattenfall, Pinnacle Power en EEG. Zij zetten de software zelfstandig in voor hun projecten. Door het partnerkanaal versneld uit te bouwen wil Hysopt zijn schaalbaarheid op korte termijn verder vergroten.

Pijlen op Duitse markt

Sinds de oprichting in 2013 groeide het bedrijf uit tot een onderneming van dertig medewerkers. Hysopt is momenteel sterk vertegenwoordigd in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen), het onderwijs (universiteiten en hogescholen), overheidsgebouwen en warmtenetten. Ook voor commerciële gebouwen en kantoorgebouwen wordt de technologie steeds meer gebruikt.

De scale-up heeft zijn hoofdzetel in Antwerpen en is naast België ook actief in Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Hysopt wil nu verder internationaliseren en richt zijn pijlen op de Duitse markt waar het een lokaal salesteam zal uitbouwen. Hysopt kijkt verder ook naar een verdubbeling van het R&D-team in 2023 en hoopt zijn volledige team volgend jaar uit te bouwen tot zestig mensen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.