Karton uit tomatenplanten wint Packaging Sustainability Awards

Karton uit oud papier en vezels van tomatenplanten. Deze vondst won de Packaging Europe Sustainability Award 2016, in de categorie biobased. 

Advertising
 

Vezels uit tomatenplanten

De bedrijven achter deze uitvinding zijn Solidus Solutions en Westland, 2 Nederlandse bedrijven. Op dezelfde hectare waarop de tomatenplanten groeien, wordt ook de grondstof (de vezels uit de tomatenplanten) voor de verpakking gewonnen. 

Tomaten kunnen dus in de ‘eigen’ plantenvezel worden verpakt. Met deze innovatie wordt bovendien per ton karton (±200 dozen voor 6 kg tomaten) een CO2-emmissiereductie behaald die kan oplopen tot 54.500 g CO2 eq. Omgerekend is dit gelijkwaardig aan een uitstoot van CO2 bij het rijden van 420 autokilometers. 

Tomatenplant wordt doos

Op ±1800 hectare in Nederland groeien jaarlijks 85 miljoen kilo tomatenplanten. Doorgaans eindigt de levenscyclus van de planten door compostering. Nu wordt de plantenreststroom in combinatie met oud papier, hoogwaardig ingezet voor productie van recyclebaar massiefkarton. Per hectare tomatenplanten kunnen 100.000 tomatendozen (6 kg trays) worden geproduceerd, precies nodig voor het verpakken van de 600 ton tomaten geteeld op diezelfde hectare. De teelt van dit jaar levert dus ook de verpakking voor het volgende jaar. Het karton equivalent aan deze 100.000 trays kan uiteraard ook voor andersoortige verpakkingen worden ingezet.

Door een unieke samenwerking tussen telers, groene reststroomverwerker, kartonfabriek, kennisinstellingen, universiteit, consultants en gemeenten geclusterd onder Bio Base Westland, is een win-winsituatie gecreëerd. Nu koopt de teler de massiefkartonnen verpakking, verrijkt met zijn eigen planten ‘terug’ om zijn eigen tomaten in te verpakken. Solidus Solutions en Van Vliet Contrans werken samen verder aan een procesoptimalisatie om uit tomatenplanten karton te maken. 

Meer over de Packaging Europe Sustainability Awards 2016.

(bron: Packaging Europe en Solidus Solutions –   beeld: Solidus Solutions)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.