KBC bank
Exterior view of branch of KBC bank in Brussels, Belgium on Nov. 29, 2018 - Beeld: Shutterstock

KBC deelt rapport over duurzaamheidsprogressie en -ambities

Deze week publiceerde KBC zijn duurzaamheidsverslag over 2021 met daarin een overzicht van de Environment Social Governance (ESG)-realisaties en progressie gedurende het afgelopen jaar. Ook maakt de bank zijn duurzaamheidsambities voor de toekomst bekend. 

In het duurzaamheidsrapport geeft KBC voor het eerst zijn directe en indirecte klimaatafdruk vrij. Hierin neemt de bank ook de beleggingsfondsen van KBC Asset Management in mee, evenals de eigen investerings- en kredietportefeuille in het bedrijfspensioenfonds van KBC.

Volgens KBC groeps-CEO Johan Thijs is het duurzaamheidsbeleid vanwege de gebeurtenissen in het afgelopen jaar relevanter dan ooit: “Terwijl Covid-19 de internationale samenleving in een wurggreep bleef houden, werden verscheidene Europese landen waaronder België ook geteisterd door extreme weersomstandigheden die aantonen dat de klimaatverandering vandaag een realiteit is.”

Environment

In 2021 bouwde KBC alle overblijvende directe blootstelling aan steenkool-gerelateerde activiteiten verder af. Door middel van pilotprojecten wil de bank in de toekomst geleidelijk een koolstofprijsschema toepassen. 

Het afgelopen jaar bereikte de bank voor het eerst netto-klimaatneutraliteit voor zijn eigen directe klimaatafdruk. Tussen 2015 en 2021 wist KBC zijn klimaatafdruk met 71% te reduceren. De resterende commissies werden gecompenseerd via drie kwalitatieve klimaatprojecten.

Social

Eind 2021 beheerde KBC zo’n 31,7 miljard euro aan maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Om zijn maatschappelijke impact verder te vergroten via de kernactiviteiten als geïntegreerde bank-verzekeraar wil KBC projecten financieren en verzekeren die bijdragen aan sociale goederen als: onderwijs, basisinfrastructuur, essentiële diensten, gezondheid en werkgelegenheid. 

Sinds afgelopen jaar hanteert KBC een nieuwe beleidslijn die de ambities op het vlak van gendergelijkheid in de organisatie verduidelijkt. Ook werd de bank voor het eerst in de Bloomberg Gender Equality-index opgenomen. 

Governance

Volgens het rapport van KBC wordt de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid en klimaatverandering gedragen door de top van het bedrijf. Daarbij rolde de bank een duurzaamheidsopleiding uit naar alle medewerkers. Alle directieleden namen deel aan een interactief klimaatspel om te leren omgaan met het nemen van krediet-, verzekerings- en beleggingsbeslissingen die bijdragen aan een duurzame toekomst. 

Het volledige KBC-rapport is hier te lezen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.