Keuze voor datacenter of cloudprovider wordt stilaan groener

Duurzaamheid speelt voor meer dan de helft van de organisaties (53 procent) een rol in de keuze voor een datacenter of cloudprovider. Het geeft nog niet de doorslag bij die beslissing maar is wel goed op weg. Vooral jonge IT-beslissers houden er vaker rekening mee.

Voor het onderzoek door datacenter BIT werden meer dan duizend IT-beslissers ondervraagd over het beheer, de opslag en de beveiliging van data. Duurzaamheid is voor slechts 6,8 procent van de organisaties een top-drie-argument bij de keuze voor een datacenter of cloudprovider. Dit percentage lijkt op het eerste gezicht laag maar het verbloemt dat duurzaamheid voor meer dan de helft van de organisaties (53 procent) wel degelijk een rol speelt. In de volgorde van belangrijkheid is het vaak het vierde of vijfde criterium.

De belangrijkste factoren in het keuzeproces zijn veiligheid (45 procent), prijs-kwaliteitverhouding (31 procent) en privacy (28 procent). Opvallend is dat duurzaamheid vooral in het keuzeproces van IT-beslissers van jonger dan dertig jaar een rol speelt (17 procent).

Strategisch doel

Nu steeds meer organisaties maatschappelijker verantwoord willen ondernemen krijgt een aspect zoals het energiegebruik van het datacenter meer aandacht. De komende jaren gaat die aandacht nog toenemen.

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is steeds vaker een strategisch doel binnen organisaties”, zegt Alex Bik, CTO bij BIT. “Het is een goede trend dat men steeds vaker let op aspecten zoals het energieverbruik en de duurzaamheid van datacenters. Wel staan ze vaak nog onder aan het wensenlijstje. Gelukkig kunnen we met hedendaagse technologie de impact op het milieu steeds verder minimaliseren zonder daarbij in te leveren op kwaliteit of efficiëntie. Denk hierbij aan het gebruik van restwarmte en het duurzaam en efficiënt koelen van apparatuur. Zo gebruiken we bij BIT restwarmte om ons conferentiecentrum te verwarmen en koelen we door middel van buitenlucht.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.