Tech Data
(Beeld: Tech Data)

Klimaat Parlement stuwt Tech Data naar klimaatneutraliteit

Tech Data, een TD SYNNEX (NYSE: SNX) bedrijf, lanceert het Klimaat Parlement. Een dertigtal vrijwilligers is bij Tech Data in de Benelux al meer dan een jaar bezig om milieubesparende maatregelen te bedenken en uit te voeren. Streven is Tech Data klimaatneutraal te maken. Het hele initiatief wordt bottom-up gecoördineerd en kreeg de naam Klimaat Parlement mee. De vrijwilligers gebruiken design thinking om tot originele en uitvoerbare initiatieven te komen. Ook de resellers en vendoren zullen bij het initiatief betrokken worden.

Het Klimaat Parlement kwam eind 2020 tot stand na een oproep door VP Benelux Patrick Steenssens. “Contacten met andere bedrijven hadden me duidelijk gemaakt dat we niet moeten wachten tot regelgeving klimaatmaatregelen oplegt,” zegt Patrick Steenssens. “Door medewerkers vrijwillig te laten deelnemen aan dit initiatief weten we dat het thema door de hele organisatie gedragen wordt. Milieubewustzijn moet ingebakken worden in ons DNA.”

Een eerste groep van 25 vrijwilligers uit België en Nederland en uit verschillende afdelingen kreeg een vijfdaagse training over design thinking. Uit deze workshops kwamen vier grote initiatieven, rond interne bewustwording (alle Tech Data medewerkers krijgen energiebesparende tips en hulpmiddelen), groen transport, groene mobiliteit en afvalbeperking.

Deze initiatieven worden nu al uitgevoerd en de eerste resultaten worden zichtbaar. Met name inzake afvalbeheer werd al grote vooruitgang geboekt, en elektrische auto’s worden de norm in het wagenpark. Leden van het Klimaat Parlement zetten zich ook achter de behaalde ISO 14001-certificering en zorgden ervoor dat de doorlooptijd sneller verliep dan gebruikelijk.

Een nieuwe groep vrijwilligers start straks aan de opleiding. De projecten die zij bedenken, zullen parallel lopen met de eerste vier projecten.

“Wanneer mensen betrokken worden bij het beslissingsproces, is het veel makkelijker om iedereen mee te krijgen,” zegt Diana Pluut, senior manager change management & communications Benelux, die het project coördineert. “Door de design thinking methodologie te volgen, maken we heel bewuste beslissingen. Sommige keuzes zijn makkelijk, bijvoorbeeld het beter scheiden van afval. Andere zijn complex en dan is het essentieel om een breed draagvlak te hebben.”

Klimaatneutraliteit beperkt zich niet tot de interne werking van Tech Data. Het bedrijf gaat ook aan de slag met zijn partners: resellers, vendoren, transportbedrijven, elektriciteitsleveranciers,…

Vrijwilligers van het Klimaat Parlement overlegden al met resellers over de mogelijkheden om meer gegroepeerd te leveren en zo kilometers te besparen. Steenssens: “We willen graag een katalysator zijn die ervoor zorgt dat ook andere bedrijven bewuster gaan nadenken over hun werking. We merken trouwens dat het enthousiasme van onze vrijwilligers aanstekelijk werkt in hun privé-omgeving. Die olievlek willen we verder uitbreiden. Als individu kan je al veel doen, maar als bedrijf nog zo veel meer. Daarom wil ik alle bedrijven oproepen om hier ook mee aan de slag te gaan, en niet te wachten op wettelijke verplichtingen.”

Binnen Tech Data werkt het Klimaat Parlement-initiatief zo aanstekelijk dat ook andere landen binnen de groep ermee aan de slag gaan.

Voor een overzicht van alle initiatieven bezoek de website climateparliament.techdata.be.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.