Studie toont aan: helft Vlaamse woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties

Ruim 95% van de Vlaamse woningen is toe aan renovatie of herbouw opdat Vlaanderen de tegen 2050 beoogde reductie van bijna 30% van broeikasgassen afkomstig van gebouwen, kan bewerkstelligen. Een studie die Johan Albrecht, professor en doctor in de economie aan de UGent, maakte op vraag van Agoria, toont nu aan dat de helft van de Vlaamse woningeigenaars niet over voldoende middelen beschikt voor die nodige klimaatrenovaties. De studie werd op 22 oktober voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Justitie, Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Vlaanderen staat voor de belangrijke uitdaging om de broeikasgasemissies van de gebouwen op zijn grondgebied met bijna 30% te verminderen tegen 2050, het jaar waarin Europa klimaatneutraal wil zijn. Woningen zijn met bijna 80% veruit de grootste veroorzaker van die broeikasgasemissies van gebouwen. De resultaten uit de studie van Johan Albrecht tonen aan dat klimaatrenovatie echter niet evident is. Tot 50% van de huidige eigenaars heeft niet de financiële middelen om zijn woning klimaatcompatibel te maken.

Agoria, dat opdracht gaf tot de studie, is daarover bijzonder bekommerd. De technologiekoepel ziet een doelgroepgerichte beleidsaanpak, het werken naar zowel comfort- als klimaatneutraliteit en zorgen dat klimaatneutraal wonen wordt beloond als de drie belangrijkste factoren om een klimaatneutraal woningpark succesvol te kunnen realiseren.

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “De Vlaamse renovatiestrategie speelt hier al goed op in door klimaatrenovatie op het moment van woningverwerving zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De strategie behoort dan ook tot de top drie van Europa volgens het BPIE, een onafhankelijk Europees studiecentrum voor gebouwen. Ook om de huidige eigenaars te overtuigen ziet Agoria mogelijkheden binnen het Vlaamse relanceplan. Bijvoorbeeld door woningeigenaars met budget en goesting om klimaatneutraal te renoveren te voorzien van een gratis klimaatprestatiecertificaat en een goede uitleg van de mogelijke oplossingen. Woningeigenaars die over onvoldoende budget beschikken voor klimaatneutrale technologieën zouden extra financiering moeten kunnen krijgen door als overheid het risico af te dekken.”

Het blijft volgens Agoria belangrijk te benadrukken dat een woning klimaatneutraler maken niet alleen de energiefactuur doet dalen, maar ook het comfort aanzienlijk verhoogt, denk maar aan ventilatie, huisautomatisering en zonwering.

“Het is belangrijk om zich tijdig te realiseren dat klimaatneutrale woningen op lange termijn beter verkocht zullen worden. Het loont daarom de moeite om na te gaan hoe klimaatneutraal uw woning is en u goed te informeren over de mogelijke bouwtechnologische oplossingen. Als eerste stap kunt u terecht in de Woningpas om te zien welke informatie er over uw woning beschikbaar is. Niet alleen voor een comfortabeler leven nu, maar ook om te zorgen dat uw woning op lange termijn haar waarde behoudt”, besluit Peter Demuynck.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.