Vlaams productiehuis draait eerste CO2-neutrale televisiereportage van Europa

De eerste CO2-neutrale televisiereportage van Europa is een feit… en dat hebben we te danken aan een Belgisch productiehuis.
Het Hoegaardse Tamara Twist draaide een realityreeks over Vlamingen die de woestijn in Burkina Faso herbebossen. De 6 à 7 ton koolstofdioxide die tijdens de productie de lucht in werd gestuurd, compenseert het bedrijf nu door een bos aan te laten planten dat de komende 20 jaar ongeveer 15 ton CO2 zal omzetten in hout.

Handen uit de mouwen

Tamara Twist draaide voor een groep regionale en digitale zenders de televisiereeks ‘Handen uit de Mouwen’. Deze realityserie volgt Vlamingen die zich engageren voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden. Zo vloog de cameraploeg naar Burkina Faso om medewerkers van Ondernemers zonder Grenzen aan het werk te zien. Zij planten er met de Vallerani-techniek bossen aan in delen van de Sahel.

Producent Jan Van Parijs: “We filmden in regio’s die 20 jaar geleden nog volledig uit bos bestonden. Nu is het woestijn. Die woestijnvorming wordt grotendeels veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Iets wat wij in het Westen vooral veroorzaken, bijvoorbeeld door ons te verplaatsen per vliegtuig. Precies wat wij ook deden bij het maken van de televisiereeks.”

Compensatie CO2-uitstoot

Om de opwarming van de aarde af te remmen is het belangrijk dat er meer bos wordt aangeplant. Iets waar Werner Sels van Ondernemers zonder Grenzen zich voor engageert: “Er bestaat een landbouwtechniek die het mogelijk maakt om in droge gebieden toch nog bomen aan te planten. Wij financieren landbouwteams om woestijngebieden opnieuw te bebossen. Waar bos is kunnen mensen ook weer ondernemen door bijvoorbeeld honing of ‘gum’ te produceren of vee te houden. Als ondernemers willen wij dit stimuleren. Een bijkomend voordeel is dat bomen koolstofdioxide uit de lucht halen en omzetten in hout. Zo zijn er een aantal grote ondernemingen die hun CO2-uitstoot compenseren door samen met ons bossen aan te planten”.

Precies dit, is wat Tamara Twist ook deed: “Door met eigen ogen te zien welke drama’s de klimaatopwarming veroorzaakt, word je met de neus op de feiten gedrukt. De productie van onze reportage had een CO2-emissie van 6 à 7 ton tot gevolg. Dat willen we nu compenseren door een bos aan te planten dat de komende jaren meer koolstofdioxide uit de lucht zal halen, dan we zelf hebben opgewekt”, zegt Jan Van Parijs. Op die manier realiseerde Tamara Twist in Europa het eerste televisieprogramma dat CO2-neutraal kan genoemd worden.

Meer info

De aflevering werd reeds in december uitgezonden. Maar de making off kan je nog steeds downloaden via de website van het productiehuis.

ATV plaatste ook een korte teaser online. Die kan je hieronder bekijken.

 

Bron: Alter Ego | Tamara Twist

Foto: © Terje Sollie

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.