Bitcoin energieslurper
coal power station with bitcoin cooling towers illustration, bitcoin mining using fossil fuels creating increase in pollution and accelerating climate change - Beeld: Shutterstock

Klimaatcampagne zet zich in om Bitcoin te laten stoppen met energieslurpende code

Greenpeace en andere klimaatgroepen zijn een campagne gestart om de groeiende uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door het Bitcoin netwerk terug te dringen. “Change the code, not the climate”, luidt de slogan van de campagne die een einde wil maken aan het energieslurpende proces rondom Bitcoin-transacties en het minen van de cryptomunt. 

Bitcoin gebruikt jaarlijks meer energie dan de gehele bevolking van Noorwegen. Dit zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen. Volgens de campagne hoeft dat niet zo te zijn. Andere cryptocurrencies gebruiken slechts een fractie van de energie die Bitcoin nodig heeft. Dit komt doordat zij een ander systeem gebruiken om transacties goed te keuren. 

Voor het goedkeuren van transacties zijn Bitcoin miners afhankelijk van gespecialiseerde hardware die complexe puzzels oplost. Deze computers slurpen een hele hoop energie op en in ruil daarvoor krijgen de miners nieuwe cryptomunten. Dit proces heet ‘proof of work’ waarbij energie wordt gebruikt de prijs is die betaald wordt voor de transactie. Het proces manipuleren kost veel energie, waardoor kwaadwillenden worden ontmoedigd. 

Waar Bitcoin gebruik maakt van het ‘proof of work’ proces, gebruiken veel andere cryptovaluta een alternatief proces genaamd ‘proof of stake’. Dit vereist drastisch minder energie, omdat er geen puzzels moeten worden opgelost. In plaats daarvan laat je door de currency zelf te bezitten zien dat je er belang bij hebt om de ledger accuraat te houden. Als je het systeem manipuleert, kun je cryptomunten verliezen als boete. 

Waarom verandering niet vanzelfsprekend is

Hoewel proof of stake waarschijnlijk een groot deel van het vervuilingsprobleem van Bitcoin oplost, is het nog maar de vraag of miners deze verandering ook echt willen doorvoeren. Miners investeren veel geld in hun hardware en zullen hier niet snel afstand van nemen. Daarbij zijn sommigen van mening dat proof of work een veel veiligere methode is dan proof of stake. 

Desondanks proberen de organisatoren van de campagne een aantal grote namen in de tech industrie achter zich te scharen om de druk op te voeren. “Leiders als Elon Musk van Tesla, Jack Dorsey van Block en Abby Johnson van Fidelity hebben gevestigde belangen in Bitcoin en de macht om verandering teweeg te brengen”, valt te lezen op de website van de campagne

De campagnewebsite roept op om te tweeten naar Musk, Dorsey en Johnson om de campagne te ondersteunen. “Hoe je ook denkt over Bitcoin, druk zetten om diegenen met met macht om de code te veranderen zal onze planeet en community beter beschermen tegen de destructieve impact van klimaatverandering”, laat Greenpeace USE chief program officer Tefere Gebre weten in een persbericht.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.