Make my Money Matter
(Beeld: Make My Money Matter)

Klimaatverandering tegengaan? “Vergroen uw pensioen!” zegt Make My Money Matter.

Onderzoek van Make My Money Matter, Aviva en Route2 onthult dat het vergroenen van uw pensioen de meest effectieve actie is die een individu kan nemen om zijn CO2-voetafdruk te verminderen.

Spaarders in het Verenigd Koninkrijk hebben een verborgen supermacht in de strijd tegen klimaatverandering – hun pensioen. Onderzoek uitgevoerd door Make My Money Matter (een burgerinitiatief dat focust op transparantie in de pensioengelden), Aviva en Route2 toont aan dat het vergroenen van het pensioen de meest effectieve actie is die individuen kunnen nemen om onze planeet te redden.

Het vergroenen van het pensioen is maar liefst 21x krachtiger in het verminderen van de ecologische voetafdruk van een individuele burger dan stoppen met vliegen, vegetariër worden en overstappen naar een duurzame energie provider gecombineerd.

Degenen met een gemiddelde pensioenpot die overstappen van een traditioneel fonds naar een duurzame optie kunnen verwachten 19 ton CO2 per jaar te besparen, terwijl spaarders met een groter pensioen van ten minste 117.000 euro (100.000 pond) tot 64 ton CO2 kunnen besparen – dat is de waarde van negen jaar van de gemiddelde CO2-voetafdruk van de Britse burger.

Onderzoek onthult verder de verschillende effecten die het overstappen van het gemiddelde pensioen van 30.000 pond (circa 35.130 euro) kan hebben in vergelijking met de dagelijkse veranderingen in levensstijl die velen van ons maken. Overstappen op een groen pensioen is 57 keer effectiever dan overstappen op een veganistisch dieet – een veel voorkomende keuze onder klimaatbewuste consumenten, en 40 keer effectiever dan overstappen op een leverancier van duurzame energie.

Make My Money Matter gelooft dat het van vitaal belang is dat individuen doorgaan met het nemen van deze stappen om hun impact op het klimaat te verminderen, maar er ook voor zorgen dat hun geld deze inspanningen aanvult, in plaats van ondermijnt.

Het onderzoek komt ook op een moment dat de financiële argumenten voor duurzame pensioenen ook toenemen, nu blijkt dat duurzame fondsen nu hun traditionele tegenhangers evenaren of beter presteren dan hun traditionele tegenhangers.

Deze bevindingen tonen aan dat er een onaangeboorde superkracht ter beschikking staat van spaarders in het Verenigd Koninkrijk, die hun pensioen kunnen aanwenden als het meest effectieve instrument in de strijd tegen klimaatverandering. De campagne moedigt pensioenspaarders aan om deze kracht aan te wenden door contact op te nemen met hun aanbieder en deze te vragen om een netto-uitstoot van nul te bereiken.

Richard Curtis, medeoprichter van Make My Money Matter: “We hebben in onze samenleving echte collectieve stappen gezet om in ons dagelijks leven groener te worden. Ik heb echter meegewerkt aan de oprichting van Make My Money Matter nadat ik erop attent was gemaakt dat onze pensioenen al ons harde werk ongedaan zouden kunnen maken zonder dat we het zelfs maar weten. Deze bevindingen bevestigen hoe belangrijk ons geld is in de strijd tegen klimaatverandering. In feite zijn onze pensioenen het krachtigste wapen dat we hebben om de planeet te helpen beschermen.

“We hebben de hele Britse pensioensector nodig om groen te worden – en hun standaardfondsen duurzamer te maken zodat alle spaarders een pensioen kunnen hebben om trots op te zijn. Als individuen hebben we een cruciale rol te spelen in het stimuleren van deze verandering door aanbieders te laten zien dat we willen dat ons geld wordt geïnvesteerd op een manier die goed doet en niet kwaad, zodat we met pensioen kunnen gaan in een wereld die niet in brand staat.

“Daarom roepen we alle Britse spaarders op om de 21x-uitdaging aan te gaan en hun aanbieder te vragen om in 2021 groen te gaan, wat betekent dat hun regeling zich inzet voor dringende CO2-reductiedoelstellingen, de uitstoot dit decennium halveert en actief investeert in oplossingen die onze planeet helpen redden.”

Rob Barker, Managing Director, UK Savings & Retirement bij Aviva, merkt op:

“Pensioensparen heeft een ongelooflijk potentieel om bij te dragen aan klimaatdoelstellingen. Met meer dan vijf miljoen pensioenklanten en als de eerste grote financiële dienstverlener in het Verenigd Koninkrijk met een plan om in 2040 Netto Nul te bereiken, nemen we onze verantwoordelijkheid zeer ernstig – daarom hebben we opdracht gegeven voor dit onderzoek. We zijn verheugd om samen te werken met Make My Money Matter om ervoor te zorgen dat mensen een beter begrip hebben van hoe hun pensioen kan worden gebruikt om een betere toekomst te creëren.

“We erkennen dat veel consumenten nu verwachten dat een bepaalde mate van duurzaamheid is ingebouwd in alles wat ze kopen. Daarom zijn de door ons beheerde beleggings- en pensioenactiva opgenomen in onze duurzaamheidsambitie voor 2040 – de meest veeleisende doelstelling van alle grote verzekeringsmaatschappijen ter wereld op dit moment.”

Nick Robins, Professor in de praktijk – Sustainable Finance aan de London School of Economics, zegt hierover: “Dit is een zeer krachtige analyse, die op geloofwaardige wijze laat zien hoe koolstofemissies die verband houden met de consumptie van een financiële dienst zoals een pensioen, kunnen worden vergeleken met andere delen van iemands levensstijl, zoals voeding, huisvesting en vervoer.

“Het verschuiven van investeringen is een belangrijke manier om signalen te geven aan bedrijven om sneller actie te ondernemen ter ondersteuning van de netto-nul overgang. De betrokkenheid van aandeelhouders is een andere strategie, en het gebruik van dit instrument kan ertoe bijdragen dat individuele spaarders ervoor zorgen dat hun pensioenen een hefboom voor klimaatactie vormen. De studie wijst op de noodzaak voor individuen om hun capaciteit op te bouwen om weloverwogen klimaatkeuzes te maken over alle aspecten van hun levensstijl, niet in het minst over hun financiën.”

Meer ecoTips artikels over ecofinance

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.