huis dak renovatie

Kredieten voor energierenovaties kennen dalende trend

De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), die 95% van de kredietmarkt vertegenwoordigt in België, analyseerde de consumentenkredietcijfers voor het eerste kwartaal van 2024.

In totaal werden er in de eerste drie maanden van dit jaar zo’n 156.000 kredieten toegekend voor een bedrag van 2,5 miljard EUR, een daling van het aantal nieuwe kredietovereenkomsten met bijna 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal consumentenkredieten toegekend voor energetische woningrenovaties daalt na records uit 2022 zelfs met 51% naar 7.852 kredietovereenkomsten.

Er werden in het eerste kwartaal van het jaar consumentenkredieten voor energetische renovatiedoeleinden afgesloten voor een totale waarde van 167 miljoen EUR, een daling van bijna 40% in waarde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hypothecaire kredieten voor de aankoop en/of renovatie van een woning vallen buiten deze cijfers.

De afname van het aantal consumentenkredieten voor energiezuinige renovaties wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een samenspel van factoren, waaronder stijgende rentetarieven en toenemende kosten voor bouwmaterialen als gevolg van de inflatie. Gecombineerd met aanzienlijke prijsdalingen op energiegebied, zorgt voor het ontbreken van een belangrijke stimulans voor consumenten om energiebesparende initiatieven te ondernemen in hun woning.

Een stijging in cijfers is daarentegen op te merken in de categorie van wagens. Er werden in totaal 67.600 kredieten verstrekt voor de aankoop van een wagen voor een totaalbedrag van ongeveer 1,3 miljard euro. Dat is een stijging van 2,7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.