ICTS, de centrale ICT-dienst van KU Leuven, ontvangt de Fair ICT Award 2020. (foto: Vlaanderen Circulair)

KU Leuven wint eerste Fair ICT Award

KU Leuven heeft de Fair ICT Award 2020 in de wacht gesleept, een prijs die Fair ICT Flanders – een project van CATAPA, Bond Beter Leefmilieu, Ondernemers voor Ondernemers – en Vlaanderen Circulair voor de allereerste keer uitreikten. De Fair ICT Awards zetten bedrijven, hogescholen, universiteiten en besturen in de kijker die de aankoop en het gebruik van hun ICT-materiaal verduurzamen.

De genomineerden passen verschillende strategieën toe om hun elektronica te verduurzamen, zoals duurzaamheidscriteria en mensenrechtenclausules integreren in de bestekken, werken met refurbished laptops of inzetten op levensduurverlenging van toestellen. KU Leuven werd uitgeroepen tot de winnaar omwille van haar integrale aanpak van het complexe thema.
Sofie Pieraerd, hoofd klanten- en servicecentrum van ICTS (KU Leuven): “Het is heel fijn om te zien dat onze inspanningen bekroond worden. Dit is de culminatie van allerlei trajecten waar we al in 2009 mee zijn begonnen. Maar we blijven aan de weg timmeren.”

Advertising
 

Duurzaamheidscriteria en mensenrechtenclausules

KU Leuven maakte indruk op de jury door de brede aanpak die wordt gehanteerd om duurzaamheid en aandacht voor mensenrechten op verschillende vlakken in het ICT-beleid te integreren. Zo neemt KU Leuven sinds een jaar standaard duurzaamheidslabels en een mensenrechtenclausule op in de ICT-aankoopdossiers. Door in te schrijven op het bestek gaat de leverancier akkoord om tijdens de uitvoeringsfase van het contract met KU Leuven in dialoog te gaan over het respecteren van de mensenrechten in de productieketen en om transparantie te verlenen over deze keten. Dit is echt pionierswerk in Vlaanderen.

KU Leuven geeft laptops tweede en zelfs derde leven

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis