duurzaam ondernemen

Kwart van europese bedrijven ziet geen mogelijkheid om milieu-impact te beperken

Een kwart van de Europese bedrijfsleiders ziet geen mogelijkheid om de milieu-impact van hun onderneming te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek dat Ricoh Europe recent naar buiten bracht. Voor het onderzoek ondervroeg Ricoh Europe 1500 beleidsvormers in bedrijven uit verschillende landen in Europa. 

Uit de cijfers van Ricoh blijkt dat 60% van de C-level executives geen incentives krijgt om de negatieve milieu-impact van hun onderneming te beperken. Bijna tweederde (65%) van de beslissingsnemers beschikt niet over de nodige middelen om betekenisvolle verandering tot stand te brengen. 

Hoewel de cijfers er niet bepaald veelbelovend uitzien, is er ook een lichtpuntje. Zo geeft 67% van de leidinggevenden aan dat hun medewerkers nu meer belang hechten aan de milieuduurzaamheid van de onderneming dan vijf jaar geleden. 

Bedrijven weten niet waar te beginnen

Hoewel bedrijven wel inzien dat het zin heeft om hun ESG-prestaties (environmental, social & corporate governance) te verbeteren, weten ze niet goed waar te beginnen. Het uitgebreide pakket aan steunmaatregelen dat de EU aanbiedt om ESG-prestaties van ondernemingen een boost te geven, lijkt dan ook niet helemaal zijn werk te doen. 

Slechts 27% van de bedrijfsleiders heeft milieudoelstellingen vastgelegd voor op lange termijn. Het overgrote merendeel van de leidinggevenden werkt echter zonder routekaart voor verandering. 

Na de klimaattop van vorig jaar, de COP26, komt er hopelijk verandering in het gebrek aan milieuplannen binnen organisaties. Tijdens de top legden wereldleiders zich toe op een aantal belangrijke klimaatkwesties:

  • Ontbossing tegengaan
  • Het gebruik van steenkool geleidelijk verminderen
  • De methaanuitstoot terugdringen

Duurzaamheid is belangrijk voor de concurrentiepositie

Er worden dus nog weinig maatregelen genomen om de milieu-impact van ondernemingen te verlagen. Toch verwachten de meeste ondernemingen (65%) wel dat duurzaamheid belangrijk is voor hun concurrentiepositie binnen hun markt. 

Naar verwachting zullen ondernemingen die actie nemen op het gebied van digitale transformatie en tegelijkertijd een ESG-kader uitwerken al snel de eerste voordelen binnen hun organisatie opmerken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.