vrachtwagen transport logistiek

Lagere CO2-uitstoot prioritair aandachtspunt voor transportsector

In opdracht van Volvo Trucks peilde onderzoeksbureau Ipsos in acht Europese landen bij honderd grote e-commerce- en productiebedrijven naar hun toekomstige aanbestedingen op het vlak van fossielvrij transport. Daaruit blijkt dat bedrijven bereid zijn om meer te betalen voor transport met een lagere CO2-uitstoot.

De overgrote meerderheid van de bevraagde bedrijven heeft doelen gesteld om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen. 78 procent van de ondervraagden zegt daarom bereid te zijn om meer te betalen voor een transportleverancier met weinig of geen CO2-uitstoot. 85 procent is bereid om van transportleverancier te veranderen als die niet aan hun eisen voldoet.

Uit het onderzoek blijkt ook een duidelijk verband tussen toekomstige zakelijke kansen en vervoersopties zonder fossiele brandstoffen. 60 procent van de bedrijven denkt dat zij de komende drie jaar klanten dreigen te verliezen als zij niet kunnen voldoen aan de vraag van hun consumenten naar leveringen met weinig of geen CO2-uitstoot.

Verschuiving in de industrie

De grote impuls richting fossielvrije vrachtwagentransporten zal de komende jaren voor een verschuiving in de industrie zorgen. “Elektrisch rijden betekent meer zakelijke kansen en elektrificatie zal volgens ons de belangrijkste drijfveer zijn voor emissievrij wegtransport”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks dat al volop elektrische vrachtwagenalternatieven biedt.

Volvo Trucks stelde zich wereldwijd tot doel dat in 2030 50 procent van alle nieuw verkochte trucks batterij- of brandstofcel-elektrisch zal zijn. De overgang naar elektrisch wordt geleid door Europa en Noord-Amerika, waar de doelstellingen nog hoger liggen. In Europa bijvoorbeeld ligt de ambitie momenteel op ongeveer 70 procent voor alle nieuw verkochte trucks in 2030.

Het onderzoek door Ipsos werd uitgevoerd in juni 2022 en omvatte interviews met honderd professionals op seniorniveau, namelijk verantwoordelijken voor inkoop, logistiek, supply-chainmanagement en/of duurzaamheid. De landen die in de enquête werden opgenomen: Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Nederland, Zweden en Noorwegen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.