Groen zwembadcomplex in Bredene

Lago bouwt groen zwembadcomplex in Bredene

Een zwembad dat gasloos en volledig elektrisch functioneert, zonder de minste CO-uitstoot. Dat zijn de plannen van zwembadgroep Lago in Bredene. Het project, dat gebruikmaakt van zonnepanelen en geothermie, staat gepland voor 2024.

“Lago Bredene Grasduinen wordt hét zwembad van de toekomst”, vertelt Diether Thielemans, CEO van Lago. “Het complex toont dat we zwembaden volledig elektrisch en dus zonder CO2-uitstoot kunnen laten draaien. In de toekomst zullen we altijd zo groen mogelijke zwembaden bouwen.” Het sport- en recreatiecomplex komt er in de tweede helft van 2024.

761 zonnepannelen

Het gebouw van 3.000 vierkante meter wordt volledig CO2-neutraal. Om dat mogelijk te maken ligt het dak vol met maar liefst 761 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 1.200 vierkante meter. Die fotovoltaïsche centrale wekt jaarlijks 146 kilowattuur per vierkante meter hernieuwbare energie op. Het equivalent van het jaarverbruik van zestig gezinnen en zeven maal meer dan het wettelijk minimum dat de Vlaamse overheid vraagt.

Uitgepuurde technische installaties

Het gebouw is verder supergeïsoleerd en luchtdicht. De technische installaties, zoals de waterbehandeling, ventilatie en verlichting zijn energetisch uitgepuurd om hun verbruik te minimaliseren. Dat is mogelijk via een doorgedreven variabel debiet en warmterecuperatie. Een warmtepomp met zes pijpen levert onmiddellijk bruikbare warmte voor de zwembaden. Via geothermie wordt de warmte uit de bodem onttrokken en in het volledige gebouw verspreid op lage temperatuur. Het complex is zo duurzaam dat een bezoeker amper 6 kilowattuur aan energie verbruikt. Dat is vijftig procent minder energie per bezoeker dan bij een klassiek zwembad.

Versnelde energietransitie

Diether Thielemans, CEO van Lago: “We zijn doelbewust de groene weg in geslagen. Het was sowieso ons doel om klimaatneutrale zwembaden te bouwen en CO2-uitstoot te vermijden. De steeds duurdere tarieven voor gas en elektriciteit doen onze energietransitie wel versnellen. Het blijkt een win-winsituatie want Bredene zal vijftig procent minder energie per bezoeker verbruiken dan een klassiek zwembad.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.