Lancering Natural Capital Protocol

Natural Capital Protocol vanaf juli actief

Nieuwe standaard voor berekenen waarde ecosysteemdiensten

Elk jaar levert onze planeet ons tot 72.000 miljard USD waarde aan gratis goederen en diensten, de zogenaamde ecosysteemdiensten, die van essentieel belang zijn voor een goed functionerende wereldeconomie. Hoewel het meten van de financiële waarde van dit natuurlijk kapitaal niet onmogelijk is, blijft deze waarde vaak afwezig in de jaarrekening van ondernemingen of overheden.

Binnenkort kunnen bedrijven een erkende standaard volgen om hun werkelijke impact op de maatschappij te meten en te becijferen.

Op woensdag 13 juli lanceert de Natural Capital Coalition (NCC) in Londen het Natural Capital Protocol. De lancering markeert enerzijds de voltooiing van het Protocol en aanverwante sectorgidsen. Maar het is ook het startsein voor een nieuwe fase, die waarin het protocol toegepast moet worden om de nodige veranderingen te realiseren.

 

Om aan de groeiende interesse van bedrijven in het protocol tegemoet te komen, lanceert het NCC een Protocol Application Program. Dit biedt de nodige ondersteuning, opleiding en technisch advies aan bedrijven die hun natuurlijk kapitaal willen meten, waarderen en verankeren in hun business model. Registreer je om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van dit programma.

 

Wat is natuurlijk kapitaal

We definiëren natuurlijk kapitaal als de voorraad van hernieuwbare en niet-hernieuwbare natuurlijke grondstoffen (zoals planten, dieren, lucht, water, bodem, mineralen) die gezamenlijk een waardenstroom leveren aan de mensheid. Het is de ‘munteenheid’ waarin de waarden van ecosysteemdiensten wordt uitgedrukt. Door de impact op, en afhankelijkheden van, natuurlijk kapitaal in beeld te brengen kan waarde die eerder verborgen bleef, in beeld gebracht worden, en kunnen risico’s en kansen voor bedrijven gesignaleerd worden.

Een belangrijk kenmerk van het natuurlijk kapitaal is dat het mogelijks hernieuwbaar is, maar ook dat het uitgeput kan worden als er meer van gebruikt wordt dan dat er bijgroeit. Met andere woorden: het kan, net als elk ander kapitaal, zodanig beheerd worden dat zijn waarde behouden blijft, groeit, of uitgeput raakt. Een goed voorbeeld is duurzame visserij waarbij de visstand op peil blijft of zelfs stijgt.

 

Lees het volledige artikel over Natural Capital Protocol op pagina 20 in de vorige editie van ecoTips ‘ECOKNOWLEDGE’! Heb je geen abonnement en wil je deze uitgave alsnog ontvangen?

Bestel dit nummer voor 19 euro, excl. BTW. Vul hier het formulier in en we sturen je een exemplaar op met de post.

Liever online lezen? Ook dat kan. Voor 14 euro, excl. BTW, krijg je van ons toegang tot een digitale versie van het nummer. Aanmelden kan via hetzelfde formulier.

 

bron: Naturalogic en naturalcapitalcoalition.org
datum: 30-06-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.