Polestar
(Beeld: Polestar)

LCA kan voor meer transparantie in de auto-industrie zorgen

Polestar publiceert alle details over de koolstofvoetafdruk van zijn nieuwste modellen. De Zweedse EV-maker gelooft dat de auto-industrie een drijvende kracht moet zijn in de shift naar duurzame mobiliteit. Transparantie is daarbij een katalysator. Levenscyclusanalyses (LCA) houden rekening met verschillende factoren in de levenscyclus van een wagen, van de levering over de fabricage tot hergebruik, en vatten de klimaatimpact samen in één gemakkelijk te begrijpen getal. Dit stelt consumenten in staat om snel en weloverwogen beslissingen te nemen bij de aankoop van een auto.

Via de Product Sustainability Declaration die Polestar eerder publiceerde, communiceert het merk al duidelijk over de CO2e voetafdruk en de getraceerde risicomaterialen van de lanceringsversie van Polestar 2. De verklaring krijgt nu een update met de nieuwe Single Motor versies van Polestar 2. Hierdoor wordt het voor consumenten eenvoudiger om de impact op het klimaat van verschillende varianten te overwegen, samen met de prijs en de actieradius.

Thomas Ingenlath, CEO van Polestar, zegt: “Autofabrikanten moeten hun volledige verantwoordelijkheid nemen. Elke week zien we een nieuwe aankondiging dat een autofabrikant zijn koers wijzigt in de richting van elektrificatie. Maar dat alleen is niet genoeg. Auto’s elektrisch maken is niet het eindpunt, het is een startpunt. We moeten eerlijk en transparant zijn.”

Polestar wil verder gaan en roept de industrie op om transparanter te zijn om het vertrouwen van de consument te herstellen. Want recent onderzoek toont aan dat slechts één op de vier consumenten erop vertrouwt dat autofabrikanten transparant zijn en in het beste belang van de samenleving handelen1. Daarnaast vraagt meer dan de helft van de consumenten meer transparantie en naar de mogelijkheid om CO2-voetafdrukken tussen wagens te vergelijken. De implementatie van een norm voor de hele sector, zou hier oplossingen bieden.  

Uit de nieuwe LCA blijkt dat de nieuwe Polestar 2-varianten – Long range Single motor en Standard range Single motor – de fabriek verlaten met een koolstofvoetafdruk die varieert tussen 24 en 25 ton CO2e. Dit cijfer stijgt tijdens het gebruik niet als de wagen met groene energie wordt geladen. De voetafdruk van de bestaande Long range Dual motor werd eerder becijferd op 26,2 ton CO2e in 2020.

“We werken aan een netto nuluitstoot bij de productie, maar onze LCA toont aan dat de Polestar 2 nu al een klimaatoplossing is. EV-technologie biedt een wagen met minder dan de helft van de koolstofimpact van een gelijkwaardige benzineauto als deze wordt geladen met groene energie,” zegt Fredrika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar.

Meer ecoTips artikels over Polestar

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.