polestar leaseplan samenwerking

Leasingbedrijven maken omslag naar e-auto’s

De wagen van de toekomst is elektrisch, hoor je vaak. Klopt dat nog? Is de elektrische auto niet eerder de auto van vandaag? Het gaat in elk geval hard in de sector. De meeste merken hebben al hybride of volledig elektrische modellen. Een aantal nieuwe automerken produceert intussen alleen maar elektrische voertuigen. En dat blijkt een groeimarkt te zijn. Tesla maakte tot nu toe het meest furore. Maar er zijn nog andere nieuwkomers. Ook in de markt van elektrische motorfietsen, overigens. Nu leasingmaatschappijen elektrische wagens aanbieden en de regering vanaf 2026 enkel nog aan zero-emissiewagens belastingvoordelen toekent, staan we misschien voor een snelle doorbraak.

LeasePlan is een internationaal bedrijf dat 1,8 miljoen voertuigen in meer dan 30 landen beheert. In België nam LeasePlan tien jaar geleden als eerste leasingmaatschappij een elektrische wagen in haar gamma op. Vorige maand schakelden 30 medewerkers – meer dan 60% van de 250 medewerkers rijden vandaag reeds elektrisch – over op een elektrische wagen van Polestar. Dat type wagen zit ook in het aanbod naar klanten.

Hoe LeasePlan Belgium en Polestar samen richting klimaatneutrale autokilometers evolueren.


Hoe komt een leasingmaatschappij bij een aanbod van elektrische wagens? Wij vroegen het aan Johan Portier, Managing Director van LeasePlan Belgium: “In 2017, na een denkoefening over de toekomst van ons bedrijf, kozen we resoluut voor een visie waarin duurzaamheid centraal staat: we willen tegen eind 2021 heel onze personeelsvloot emissievrij krijgen. En tegen 2030 onze volledige vloot van bijna 2 miljoen wagens wereldwijd.” Het bedrijf wilde een maatschappelijk doel uittekenen en merkte dat de doelstelling van autobouwer Polestar daar helemaal mee overeen kwam. Portier: “Wij zijn daarin moeten groeien, Polestar is daarin geboren. Vanzelfsprekend werken we als leasingmaatschappij met alle constructeurs en automerken, maar voor een bedrijf als Polestar hebben we wel een boontje.”

johan portier leaseplan
Johan Portier, Leaseplan


Polestar is een nieuwkomer op de automarkt en is onderdeel van de Zhejiang Geely Holding Group. Volvo heeft 50% van de aandelen van Polestar (zie kader). Lies Eeckman, Managing Director van Polestar: “Wij geloven heel sterk in een duurzame toekomst. Mobiliteit is een onontbeerlijke factor om aan te pakken als je de klimaatverandering wil stoppen. Voor impactvolle maatregelen zit je dan al snel bij de autosector. Onze doelstelling is om de ‘guiding star’ te zijn in duurzame automobiliteit. Wij willen niet enkel een zero-emissiewagen maken, maar een volledig klimaatneutrale. Dat vergt heel wat stapsgewijze inspanningen. Ik denk alleen al aan de 30.000 onderdelen die in de motor van onze wagens zitten. Onze Polestar 2 is de eerste stap op de weg naar meer duurzame automobiliteit. Bij de volgende modellen gaan we steeds een stap verder. Wij geloven daarbij heel hard in open systemen, samenwerkingen en partnerships. Bij LeasePlan zagen we dezelfde doelstellingen op vlak van duurzaamheid. Met hen samenwerken was dan ook een natuurlijk proces.”

lies eeckman polestar
Lies Eeckman, Polestar

Klimaatneutraal

Duurzame mobiliteit gaat natuurlijk over meer dan hetgeen er uit de uitlaat komt. De zoektocht van Polestar leidt dan ook naar een klimaatneutrale wagen, inbegrepen het productieproces en de grondstoffen, de onderhoudscyclus en de recuperatie na buitengebruikstelling van de voertuigen. “We weten dankzij een levenscyclusanalyse of LCA intussen perfect waar de belangrijkste pijnpunten zitten die we nog moeten aanpakken om naar klimaatneutraliteit te gaan”, aldus Eeckman. “Daaruit blijkt ook de impact die de consument heeft: opladen op groene elektriciteit verlaagt de impact met bijna 50%.” Polestar kijkt in zijn verdere ontwikkeling ook naar grondstoffenontginning en -gebruik, milieuverantwoorde productie enzovoort. Het bedrijf gebruikt bijvoorbeeld blockchaintechnologie om de traceerbaarheid van kobalt te garanderen en er zeker van te zijn dat die op een ethische en ecologische manier ontgonnen wordt. Polestar roept de sector op om dezelfde benchmark te gebruiken zodat iedereen een gemeenschappelijk ijkpunt heeft. Een beetje zoals de energiescores op huishoudtoestellen dus

Marketing en greenwashing?

Is het in de markt zetten van e-leasewagens niet vooral een mooi marketingverhaal? Niet bij LeasePlan, volgens Portier: “Toen we de 40 medewerkers waarvan het leasingcontract dit jaar afliep een nieuwe bedrijfswagen aanboden, kozen 30 onder hen spontaan voor de Polestar 2. Voor het mooie design, maar zeker en vooral ook voor het verhaal dat erachter zat, terwijl nog niemand ermee had gereden. Je moet weten dat al die mensen autofreaks zijn. Rijden is voor hen een passie en ze hebben er daarom voor gekozen om in de autosector een carrière uit te bouwen. Dat is voor mij het beste bewijs dat het niet zomaar een marketingverhaal is.”
“Er wordt rond duurzaamheid inderdaad heel veel blabla verkocht in de bedrijfswereld, zonder dat er concrete actie ondernomen wordt. LeasePlan heeft in 2017 duurzaamheidsdoelstellingen neergeschreven en voert die nu in de praktijk uit”, vult Eeckman aan.
Het vervangen van het ene type motor door een ander type lost het mobiliteitsprobleem niet op. Zouden we de bedrijven niet beter aanmoedigen om minder bedrijfswagens te laten rondrijden en in te zetten op mobiliteitsalternatieven? “Elke verschuiving is een goeie verschuiving”, vindt Portier. “Ook als het gaat om het vervangen van fossiele brandstoffen door elektrische aandrijving. Van de 6 miljoen wagens die er in ons land rondrijden, is 10% een bedrijfswagen. Onze wegen zijn verzadigd, dat klopt. Wij volgen onze klanten, maar we stimuleren hen wel om op z’n minst na te denken over mobiliteitspatronen. Voor onze consultancytak begint betere mobiliteit met minder mobiliteit. Het blijven echter de bedrijven die zelf voor alternatieven moeten willen kiezen, en dat begint bij de bedrijfstop: visionaire bedrijfsleiders en raden van bestuur die resoluut de duurzame weg inslaan.”
Maar in de praktijk blijft het dus nog lastig voor bedrijven om de omslag te maken? Portier: “Er zijn natuurlijk wel wat uitdagingen. Om te beginnen moet de omslag kostenneutraal zijn. Ten tweede moet de organisatie van eventuele multimodaliteit doenbaar zijn, en je moet beslissen welke afdeling dat binnen de organisatie beheert. Bovendien moet je de ondernemingsraad overtuigd krijgen. Het is echt wel een transitie.”
Op maandbasis is vandaag 10% van de wagens die LeasePlan levert elektrisch en dat percentage groeit exponentieel. Intussen zijn er elektrische auto’s in elk segment en de prijs zakt, relatief gezien. Dat de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens binnenkort enkel nog voorbehouden zal zijn voor elektrische wagens, zal die evolutie nog versnellen.

Tweedehands en onderhoud

Bij de introductie van elektrische wagens in haar vloot, was niet duidelijk wat de wagens nog waard zouden zijn wanneer de contracten afliepen, zowel qua verkoopprijs als qua vraag bij consumenten. Dat blijkt beter mee te vallen dan verwacht. De door LeasePlan ingeschatte restwaarde bleek te laag te zijn. “Onze einde contract-wagens gaan voor een deel naar bedrijven en voor een deel naar particulieren”, aldus Portier. “De elektrische wagens verkopen we vooral aan particuliere klanten, waar er blijkbaar veel vraag is naar tweedehands elektrische auto’s. Met zo’n elektrische motor kun je dan ook gemakkelijk 1 miljoen km rijden. Die is zo goed als onverslijtbaar, vergt heel weinig onderhoud én de wagens krijgen regelmatig elektronische updates. Dat is nieuw in de automarkt. En het interieur kun je desgewenst voor een paar duizend euro vervangen”.
Eeckman vult aan: “Dat 30 medewerkers van LeasePlan zelf met een Polestar rijden, biedt ook vertrouwen voor de klanten.”


Elektromotoren verslijten veel minder snel dan verbrandingsmotoren. Buiten de wielen zijn er bij wijze van spreken geen bewegende, schurende, kloppende, olieverbruikende … onderdelen. Is een elektrische wagen in die zin dan niet contradictorisch met leasing, net doordat je veel minder onderhoud hebt? Je ontzorgt de klant immers relatief gezien minder. Portier nuanceert: “Die ontzorging verdwijnt toch niet, hoor. Voor elektrische wagens heb je specialistische kennis nodig, bijvoorbeeld bij herstelling na een ongeval. Die expertise is dun gezaaid en om daarin de meest optimale weg te wijzen, hebben we zeker nog een rol. Maar het klopt dat we ons voor een stuk gaan moeten heruitvinden. Daarom zien we de toekomst niet alleen als ‘elektrisch’ maar ook als ‘gedeeld’. Op langere termijn komt daar ook nog het aspect autonome auto’s bij. Als je die drie bij mekaar brengt, elektrische deelwagens die autonoom rijden, kom je in een nieuw business model terecht. Experts zeggen dat deelmobiliteit zal zorgen voor een vervanging van 10 tot zelfs 17 wagens door 1 auto. Dat betekent in elk geval dat er veel minder auto’s zullen rondrijden. Daar zullen we ons verdienmodel op moeten aanpassen.”
Portier is ook ondervoorzitter van Renta, de koepel van autoverhuurders en -leasers. Die federatie gelooft dat ze de omslag naar volledig elektrische mobiliteit kan maken tegen 2026. Dat is heel wat ambitieuzer dan de federaties van autofabrikanten, maar die hebben dan ook de belangen van de traditionele producenten te verdedigen.

En hoe zit het met het rijbereik?

E-auto’s die meer dan pakweg 350 km kunnen rijden, zijn duur en eerder zeldzaam. “Maar om te beginnen rijden de meeste mensen in België vandaag veel minder dan 100 km per dag”, weerlegt Portier die veelgehoorde kritiek. “Inzake de autonomie van elektrische auto’s moet men de vergelijking met de traditionele technologie trouwens niet scheeftrekken: de verbrandingsmotor kent een evolutie van meer dan 100 jaar. De nieuwe fabrikanten van elektrische wagens zijn daar nog maar enkele jaren mee bezig en dat kost enorme investeringen. In 2022 zitten we aan het 100ste autosalon en aan de tweede verjaardag van Polestar, dat zegt genoeg. We staan dus nog maar aan het begin van de curve en de technologie zal zeker nog verder ontwikkelen.”

Wie is Polestar?

Polestar is een merk van Volvo Cars, dat valt onder de Zhejiang Geely Holding Group. In 2017 verscheen de sportieve hybride Polestar 1. De Polestar 2 ging in 2019 in productie: een 100% elektrisch fastbackmodel met een rijbereik van 470 km. Het is die auto die LeasePlan momenteel promoot op haar website. In oktober van dit jaar stelde Polestar de Precept voor, een sportwagen die de toekomstvisie van het merk op duurzaamheid, digitale technologie en design waarmaakt. In de toekomst komt daar nog de Polestar 3 bij, een volledig elektrische SUV. Er rijden momenteel zo’n 250 Polestars rond in ons land. Dat de regering emissieloze auto’s stimuleert via belastingvrijstellingen, merken ze meteen in de verkoop. Eeckman: “Onze hoofdfocus ligt op B2B en op fleetbeheerders. Veel Belgische bedrijven willen ook een statement maken inzake duurzaamheid en corporate responsibility. Vooral bedrijven waarvan de productie niet meer in onze regio zit, kunnen het verschil maken met duurzame mobiliteit.”

Beeld: Lars Duchateau

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.