(Beeld: Mike Chai)

Belgen maken zich meer zorgen over het klimaat dan over criminaliteit

Sinds 1973 worden in opdracht van de Europese instellingen regelmatig opiniepeilingen uitgevoerd in alle EU-lidstaten. Ongeveer 1000 burgers uit elke lidstaat werken mee aan dit onderzoek dat ook bekend staat als de Eurobarometer. Met behulp dit instrument wil de EU een inzicht krijgen in de standpunten en verwachtingen van burgers. Er worden heel wat onderwerpen bekeken, van de migratie- en milieuproblematiek, tot de werking van de Europese Unie zelf.  Begin deze maand verscheen er een nieuw rapport met bevindingen uit Eurobarometer 90.3 (november 2018). Daaruit blijkt dat de Belgen zich meer zorgen maken over het klimaat dan over criminaliteit en terrorisme. 

Grote en kleine uitdagingen

De Belgen maken zich zorgen om het klimaat. Zo’n 25% van de ondervraagde Belgische deelnemers geeft aan dat milieu, klimaat en energie één van de twee belangrijkste problematieken vormt waar België – en bij uitbreiding de EU – mee te kampen heeft. Ter vergelijking: criminaliteit en terrorisme betekenen slechts volgens 15% van onze Belgische medeburgers echt een groot probleem.

De klimaatverandering is bovendien de bekommernis die de jongste maanden de sterkste stijging kende onder de Belgen én de burgers uit andere lidstaten. Met 25% gaat het, na immigratie, om de tweede grootste bekommernis van Belgen. Op Europees niveau maakt gemiddeld 16% van de Europese burgers zich ernstig zorgen om het klimaat. Hoewel dit getal heel wat lager ligt dan de in België gemeten 25%, is er wel sprake van een stijging van 5% ten aanzien van de resultaten uit de vorige Eurobarometer. Zo wringt de klimaatverandering zich naar een vijfde plaats op de ladder van hoofdbekommernissen van Europese burgers. Bovendien is klimaatverandering volgens bijna de helft van de Zweden (46%) een groot probleem, en staat het ook in Finland, Denemarken, Ierland en Frankrijk op de tweede plaats, net als in België.

Over de leefomgeving maken de Europese burgers zich dan weer heel wat minder zorgen. Slechts 9% van de ondervraagden schuift  dit als één van hun hoofdbekommernissen naar voren. In Zweden is staat dit daarentegen als derde op de lijst (22%).

Het beleid van de Europese Unie

Goed nieuws voor de EU, want in tegenstelling tot de Britten, blijkt een meerderheid van de Belgische ondervraagden wel nog vertrouwen te hebben in de Europese Unie. Ondanks dat de EU hier maar net met de hakken over de sloot geraakt (52%), ligt dit resultaat hoger dan het Europese gemiddelde.

Ondanks dat 64% van de respondenten bovendien aangeeft dat zij slecht geïnformeerd zijn over de werking van de EU, hebben de Belgen wel een gunstige mening over de belangrijkste beleidslijnen van de EU. Wat duurzaamheid betreft, geeft 82% aan dat zij voor een gemeenschappelijk Europees energiebeleid te vinden zijn. Dat is meer dan de gemiddelde EU-burger. Wanneer wordt gevraagd de voornaamste doelstellingen aan te geven van een Europese energie-unie, geeft 46% van de bevraagde Belgen de strijd tegen de klimaatopwarming aan. De ontwikkeling van hernieuwbare energieën (44%) en de bescherming van het leefmilieu (40%) staan op de derde en vierde plaats.

Wil je alle resultaten van de laatste Eurobarometer doornemen? Je vindt alle rapporten (internationaal en nationaal) terug via deze link

Foto’s: Mike Chai | Europese Unie
Tekst: Europese Unie | Eigen redactie

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.