Sensorische analyses: het ontbrekende puzzelstukje in geuronderzoek?

Geurproblematiek blijft een zeer belangrijk aandeel behouden in het aantal milieuklachten dat door burgers geuit wordt. Samen met klachten rond geluid, vormt geur de hoofdbrok van alle geregistreerde klachten. Dit is ook logisch aangezien bij beide problematieken rechtstreeks ingewerkt wordt op een zintuig dat continu actief is. We kunnen immers niet zomaar ons gehoor of onze ademhaling – en de eraan verbonden reukzin – uitschakelen.

De oplossing van de problematiek ligt vaak echter een stuk ingewikkelder, temeer omdat de waarneming weliswaar kan geobjectiveerd worden, maar dit geldt niet zomaar voor de interpretatie van deze waarneming. Iedereen kan een bepaalde geur of geluid anders gaan beoordelen, afhankelijk van eerdere waarnemingen of van de verwachtingen die die persoon op dat moment stelt ten opzichte van zijn/haar leefomgeving. 

Complementaire tools

Voor het beoordelen van geluidsproblemen, bestaat er weliswaar een ‘druk-op-de-knop’ meettoestel waarbij niet enkel geluidsdrukken gemeten worden op een herhaalbare manier, maar waar bijkomend aan de hand van frequentieanalyse een doorgedreven interpretatie kan gebeuren van de aard van het lawaai. 

Bij het onderzoeken van geurproblemen bestaat een dergelijk instrument niet, en zijn we aangewezen op een aantal complementaire tools waarvan we gebruik kunnen maken…

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.