Legoblokjes tegen 2030 van bioplastic

Legoblokjes moeten tegen 2030 van bioplastic zijn

 

Tegen 2030 wil Lego enkel nog legoblokjes maken uit bioplastic. Het wil daarvoor natuurlijke materialen gebruiken zoals maïszetmeel of suikerriet. “Werken met gerecycleerd plasticafval is voor ons geen optie, want het kan vervuild zijn met giftige stoffen en dat maakt het niet geschikt voor kinderen”, zegt het Deense bedrijf. Vandaag heeft Lego jaarlijks miljoenen liters olie nodig voor de productie van zijn blokjes. De keerzijde van bioplastic is echter dat het erg duur is.

De blokjes van Lego worden momenteel gemaakt met acrylonitrilbutadieen-styreen (ABS), een plastic op basis van aardolie. Om één kilo van ABS-plastic te maken, is twee liter aardolie nodig. Als je weet dat Lego jaarlijks 90.000 ton plastic verwerkt en dus 180 miljoen liter aardolie nodig heeft, dan is het duidelijk dat de productie behoorlijk milieuonvriendelijk is. Daarom heeft het bedrijf zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 milieuvriendelijker materiaal te gebruiken voor zijn blokjes.

 

ABS-molecule nabouwen

Het is voor het eerst sinds 1963 dat Lego de samenstelling van zijn bouwsteentjes gaat aanpassen. De vorm en eigenschappen moeten behouden blijven, maar de productie moet duurzamer. “Verduurzaming mag echter nooit ten koste gaan van het spelplezier”, zegt de speelgoedfabrikant. Daarom valt de keuze op bioplastics, gemaakt uit maïszetmeel of suikerriet. Het voordeel daarvan is dat je precies hetzelfde ABS-molecuul kan nabouwen met plantaardig materiaal.

De keerzijde van de medaille is dat bioplastic twee keer zoveel kost als gewoon plastic. Bovendien moet er ook fors geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van het juiste bioplastic.

Lego beseft dat het niet gemakkelijk zal worden, maar is er toch van overtuigd dat het een verschil kan maken. “Dat er een duurzamer blokje komt voor 2030, daar zijn we zeker van”, klinkt het. Vandaag al werken 70 wetenschappers aan de ontwikkeling van de nieuwe stof. Om het project een extra duw in de rug te geven, bouwt Lego in Denemarken een nieuwe onderzoekscentrum dat de verduurzaming van het bedrijf moet uittekenen.

 

Datum: 04-10-2016
Bron: De Tijd

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.