Lightyear 0

Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie, gaat in productie

Er ging zes jaar ontwikkeling aan vooraf maar hij is er: Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie. Zijn bereik tussen twee laadbeurten? Duizend kilometer. De productie start in het najaar. Vanaf november kun je hem in het straatbeeld verwachten, zij het nog in een beperkte oplage.

Het onmogelijke mogelijk gemaakt

“Dit is de dag waarop we allemaal hebben gewacht sinds wij, de vijf oprichters, in een keuken onze droom schetsten om de meest duurzame auto ter wereld te bouwen”, aldus Lightyear’s medeoprichter en CEO Lex Hoefsloot bij de lancering. “In 2016 hadden we alleen een idee; drie jaar later hadden we een prototype. Nu, na zes jaar testen, itereren, (her)ontwerpen en talloze obstakels is Lightyear 0 het bewijs dat het onmogelijke daadwerkelijk mogelijk is.”

Maanden zonder laden

Het dak en de motorkap van Lightyear 0 zijn uitgerust met vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen. Daardoor kan de wagen zichzelf opladen zodra hij buiten is, tijdens het woon-werkverkeer of gewoon wanneer hij geparkeerd staat.

Met een opbrengst tot 11.000 zonnekilometers per jaar kunnen automobilisten die de Lightyear 0 gebruiken voor hun dagelijkse woon-werkverkeer (gemiddeld zo’n 35 kilometer) in de zomer maandenlang rijden voordat ze moeten bijladen. In wat bewolktere klimaten zoals Nederland en België zou dat twee maanden zijn, in zonniger oorden – denk Spanje of Portugal – maar liefst zeven maanden.

Ook vermeldenswaardig: aangesloten op een gewoon stopcontact laadt de Lightyear 0 per uur een bereik van 32 kilometer op.

Vegan interieur

Het interieur bestaat volledig uit veganistische en natuurlijke materialen: plantaardig leer, stoffen uit gerecycleerde PET-flessen, ecologische microfibersuède zittingen en duurzame houten deco-elementen.

Lightyear 0 kreeg een organische, aerodynamische look om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden, wat de energie-efficiëntie ten goede komt. De wagen is vijf meter lang maar weegt slechts 1.575 kilogram. Het dashboard is uitgerust met een 10,1-inch touchscreen infotainmentsysteem dat zich leent voor cloudgebaseerde updates.

Massaproductie

De productie start in het najaar. Vanaf november verschijnt de wagen in limited edition op de markt: er worden maximaal 946 Lightyear 0’s geproduceerd voor een bedrag van 250.000 euro. Zij moeten de nieuwe vorm van mobiliteit op de markt introduceren en fungeren als voorloper van Lightyear’s volgende model, de Lightyear Two. Die zal in gaat eind 2024, begin 2025 in massaproductie en kost 30.000 euro.

Lightyear is een Nederlands bedrijf dat in 2016 werd opgericht. Vandaag heeft het 500 mensen in dienst heeft, een mix van jong talent en ervaren namen uit de auto- en technologie-industrie. In 2019 lanceerde Lightyear zijn eerste rijdende prototype.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.