Lokaal product duurzaam verpakt

De Aardappelhoeve: Lokale aardappelen duurzaam verpakt

De Aardappelhoeve uit Tielt is een familiebedrijf dat elk jaar niet alleen blijft groeien, maar ook innoveren. Om een breder productgamma te realiseren, doorliepen ze het strategisch transformatietraject van Agentschap Innoveren & Ondernemen en bouwden ze een nieuwe productiehal.

 

Lokale afzetkanalen

Eind jaren `90 begon de familie Nemegheer met het telen van tafelaardappelen. Tegen 2006 produceerden ze 2.000 ton afgewerkt product, en in 2015 werd de kaap van 30.000 ton bereikt.

Vanaf de start zocht de Aardappelhoeve naar lokale afzetkanalen, zoals de plaatselijke REO veiling (veiling van Roeselare). Omwille van de zeer veranderlijke prijzen in de veiling, zocht het bedrijf rechtstreeks contact met de Belgische retail. Sinds 2001 levert de Aardappelhoeve rechtstreeks aan Lidl België, later ook bij Colruyt en Delhaize. Dit was de kortst mogelijke keten: eigen geteelde aardappelen rechtstreeks afzetten bij de Belgische retail.

 

Duurzame verpakking

Het bedrijf zocht naar een nieuwe verpakkingsmethode voor aardappelen. Traditioneel worden aardappelen in plastiek verpakt en daar wilden ze vanuit ecologisch standpunt verandering in brengen. Zo werd een kartonnen aardappelbox ontwikkeld. Die heeft volgens Nemegheer verschillende voordelen:

  • de box voorkomt het ‘groen worden’ wanneer de aardappelen te lang in het licht liggen.
  • karton neemt vocht op en houdt zo de aardappel droog.
  • de verpakking is 100 procent recycleerbaar en composteerbaar. 

 

Groei door eigen beheer

De reden van de sterke groei is volgens Nemegheer:

  • het uitvoeren van alle landbouwtaken in eigen beheer: ploegen, planten, spuiten, rooien en bewaren.
  • de grote technische kennis over variëteiten en rassen.
  • een gegarandeerde kwaliteit, door het productieproces in eigen handen te houden en het eigen product zelf te vermarkten. 

 

Investeren in andere productiemethodes

“Probeer de afzet van je product zelf te creëren en te verbreden, tracht zoveel mogelijk in te spelen op de korte keten. Mijn raad is dan ook om je product zo dicht mogelijk bij de consument te brengen of zelfs rechtstreeks te verkopen”, zegt Nemegheer.

“Durf ook innoveren. Wij zijn het eerste aardappelverpakbedrijf dat gedurfd heeft om een machine te bouwen en een andere weg in te slaan. Iedereen neemt duurzaamheid graag in de mond, maar wij voegden de daad bij het woord en brachten tegen de stroom in iets compleet nieuw op de markt. Durf investeren in andere productiemethodes, want het kan anders,” vindt hij. “De consument moet er wel even aan wennen, maar ik ben er vast van overtuigd dat dat de toekomst is.”

 

Datum: 26-09-2016
Bron: VLAIO

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.