We brengen tot 90% van onze tijd binnenshuis door. Maar toch schenken we weinig aandacht aan de kwaliteit van de lucht die we tussen vier muren inademen. Die is immers een pak slechter dan vaak gedacht. En dat heeft niet alleen een rechtstreekse invloed op onze gezondheid, maar ook op onze werkprestaties en motivatie.
Kwaliteit binnenlucht overschat
Over de staat van onze buitenlucht krijgen we regelmatig berichten binnen. Maar onze binnenlucht staat zelden in de kijker. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en het Franse ADEME ligt de luchtkwaliteit binnen nochtans twee tot vijf keer lager dan buiten. Binnenshuis schuilen er immers heel wat stiekeme vervuilingsbronnen. Denk maar aan je kookfornuis, kuisgerei, open haard of zelfs je deodorant. Daarnaast sluipen er natuurlijk ook schadelijke buitenstoffen naar binnen en hebben de luchtvochtigheid en -temperatuur eveneens een belangrijke invloed op onze gezondheid.
Bij ernstige of langdurige vervuiling kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. De luchtwegen, het hart, de lever, de nieren, het centraal zenuwstelsel,… eigenlijk kan bijna ons hele lichaam het slachtoffer worden van slechte binnenlucht.
Binnenlucht op het werk
We brengen 80% tot 90% van onze tijd binnen door. Daarvan spenderen we zo’n 60% op de werkvloer. Daarom stampte het klimaatadviesbureau CO2Logic de spin-off Airscan uit de grond. Met dit initiatief wil CO2Logic bedrijven helpen hun werknemers een betere luchtkwaliteit te bieden. “Toen we vorig jaar beseften dat slechts weinig bedrijven stilstaan bij de kwaliteit van de lucht die hun personeelsleden inademen op de werkvloer, wisten we dat we hierin een rol te spelen hebben”, vertelt oprichter Antoine Geerinckx. “Met behulp van onze technologie kunnen bedrijven in realtime CO2-waarden, de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, de luchtvochtigheid en de temperatuur meten waaraan hun medewerkers worden blootgesteld.”