Vier vliegtuigmaatschappijen en milieuorganisaties zetten samen hun schouders onder de ontwikkeling van schonere brandstoffen in de EU. Ze pleiten voor een sterke wetgeving om de transitie te versnellen.
Doorgaans staan milieu- en klimaatorganisaties lijnrecht tegenover de luchtvaartsector, maar nu pleiten ze in een gemeenschappelijke verklaring voor cruciale Europese wetgeving voor schonere biobrandstoffen in de luchtvaart. Het gaat om milieukoepel Transport & Environment (T&E) en maatschappijen Air France-KLM, EasyJet, Ryanair en DHL.
De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving, ook bekend als ReFuelEU, om de overschakeling op hernieuwbare brandstoffen in de luchtvaart te versnellen. Tot nog toe hinkt de luchtvaart in de energietransitie immers ver achterop bij andere sectoren zoals het wegverkeer of de stroomproductie.
Ambitieuze doelstellingen
Het nieuwe gemeenschappelijke initiatief vraagt de Commissie om sterke wetgeving, die voedselgewassen uitsluit voor de productie van biobrandstoffen. De organisaties en luchtvaartmaatschappijen vragen ook ambitieuze doelstellingen voor e-kerosine, financiële steun voor de teelt van gewassen voor biobrandstoffen en de oprichting van een Europese industriële alliantie rond biobrandstoffen.
Het voorstel van de Commissie wordt momenteel onderzocht door de lidstaten en het Europees Parlement, een proces dat nog zeker maanden in beslag zal nemen.
Voor de pandemie was de luchtvaart een snel groeiende bron van uitstoot, goed voor 4 procent van de totale Europese emissies. Milieuverenigingen ijveren daarom al jaren voor een sterk wettelijk kader om de ontwikkeling en het gebruik van schonere brandstoffen te versnellen.