Zelfrijdende shuttle Mechelen

Mechelen pakt uit met eerste autonome shuttle op de openbare weg

Vandaag reed de eerste autonoom rijdende shuttle op de openbare weg in Vlaanderen. Het gaat om een shuttle op bedrijvenpark Mechelen Noord die naast acht personen ook postpakketten kan vervoeren. De primeur van Mechelen en VIL, innovatieplatform voor de logistieke sector, kadert in een Europees project.

De shuttle is elektrisch aangedreven en legt vanaf vandaag tot en met vrijdag 12 augustus 2022 elke weekdag een traject van 2,5 kilometer af op het industrieterrein Mechelen Noord. Werknemers van de bedrijven langs het traject kunnen op verschillende haltes aan boord stappen om naar hun werk te gaan. Bovendien kunnen bedrijven en particulieren postpakketten van bpost afgeven of ophalen aan de shuttle.

Haalbare businesscase

“Cargo-hitching, zoals het heet, moet extra pakjestransport langs het parcours vermijden en een betere service bieden voor de klant. Je kunt namelijk zelf beslissen wanneer je je pakje ophaalt uit het voertuig”, zegt Domien Stubbe, projectleider bij VIL. “Het is de eerste keer dat dit getest wordt in België. We optimaliseren het gebruik van autonome voertuigen en maken er een haalbare businesscase van.”

“Het project laat een glimp van de mobiliteit van de toekomst zien”, zegt Mechels schepen van mobiliteit
Vicky Vanmarcke. “De technologie rond zelfrijdende auto’s en shuttles evolueert enorm snel. In verschillende steden in het buitenland heeft men bijvoorbeeld al vergevorderde stappen gezet om volledig autonome taxi’s te laten rijden. We zijn dan ook trots dit pilootproject in Mechelen te kunnen lanceren. De shuttle biedt een innovatieve, praktische en duurzame manier om zich te verplaatsen die voor iedereen toegankelijk is.”

Laboratorium

“Als stad zetten we sterk in op nieuwe vormen van mobiliteit”, vervolgt Vanmarcke. “Dat kun je zien in het toenemende belang van deelwagens of deelsteps, maar ook bij de snelle elektrificatie van particulier vervoer. Elektrische en gedeelde mobiliteit worden steeds belangrijker en bieden oplossingen aan voor de verkeersdrukte op onze wegen. Mechelen is door zijn grootte het ideale laboratorium voor pilootprojecten.”

De shuttle is geproduceerd door het Franse bedrijf EasyMile en is in deze testfase voor iedereen vrij toegankelijk op werkdagen tussen 11 en 18 uur. Tijdens de testperiode zijn er extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo geldt op sommige plekken van het bedrijventerrein een parkeerverbod en staan er overal waarschuwingsborden. Aan boord is ook nog altijd een steward aanwezig om in te grijpen in geval van nood, al is dit in principe niet nodig.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.