Bos in de lente
Panoramic landscape: beautiful rays of sunlight shining through green foliage in a forest clearing - (Beeld: Adobe Stock)

Meer dan 2,5 miljard bomen worden bewaard, hersteld en gekweekt tegen 2030

Bedrijven uit verschillende sectoren zetten zich in voor gezonde en veerkrachtige bossen via het 1t.org triljoen bomenplatform van het World Economic Forum. Met de lancering van het wereldwijde pledge proces van 1t.org in september, hebben meer dan 20 bedrijven toegezegd om meer dan 2,5 miljard bomen te behouden, te herstellen en te laten groeien in meer dan 50 landen tegen 2030.

De doelstelling van een biljoen bomen vervangt niet de programma’s voor nulemissie – bedrijven en industrieën moeten nog steeds koolstofarm worden om onze klimaatdoelstellingen te halen. 1t.org werd gelanceerd om het groeiende momentum rond op de natuur gebaseerde oplossingen te ondersteunen, om de wereldwijde restauratiegemeenschap te mobiliseren en om iedereen die een rol wil spelen de kans te geven zijn steentje bij te dragen. De gemeenschap deelt best practices, promoot verantwoorde bosbouwpraktijken en schaalt oplossingen op om een wereldwijde impact te hebben.

Nicole Schwab, co-directeur van het platform voor het versnellen van op de natuur gebaseerde oplossingen van het Economisch Wereldforum: “We staan op een kantelpunt. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om een planeet achter te laten die bewoonbaar is voor toekomstige generaties. De particuliere sector heeft een belangrijke rol te spelen door zijn deskundigheid in te brengen en te investeren in natuurlijke klimaatoplossingen, zoals herstel. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer bedrijven deze noodzakelijke overgang naar netto-nul, natuur-positieve bedrijfsmodellen omarmen.”

Tot de eerste groep bedrijven die wereldwijde toezeggingen doen aan 1t.org behoren: Amazon, APRIL Group, AstraZeneca, Brambles, Capgemini, Clif Bar, Daterra Coffee, Eni, HP Inc., Iberdrola, Mastercard, Nestle, PepsiCo, Salesforce, SAP, Shell, Suzano, Teck Resources Ltd., tentree, Travelers, Unilever, UPS, VMware, en Zurich Insurance Group.

“Pledging to 1t.org was een natuurlijke fit voor UPS,” zei Nikki Clifton, president van sociale impact en The UPS Foundation. “Het engagement van UPS om meer dan 50 miljoen bomen te planten tegen 2030, in lijn met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, bevordert wereldwijde gelijkheid en welzijn voor onderbedeelde gemeenschappen in steden en ontwikkelingslanden wereldwijd. Het is een ander voorbeeld van de 543.000 werknemers van UPS die onze wereld vooruit helpen door te doen wat belangrijk is.”

Bedrijven werken ook samen via de 1t.org Corporate Alliance om de impact te vergroten door zich te engageren voor leiderschap, actie, integriteit, transparantie en leren. De alliantie stelt bedrijven in staat om gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken en verbindt bedrijven met 1t.org’s gemeenschap van vernieuwers, partners en regionale chapters.

“1t.org Corporate Alliance discussies hebben ons waardevolle inzichten gegeven in hoe andere bedrijven hun eigen herstel- en behoudsprojecten bedenken en beheren. Het platform biedt een geweldige ruimte voor wederzijds leren en ideeën”, aldus Craig Tribolet, Head of Sustainability Operations, APRIL Group. “1t.org stelt ons ook in staat om updates te delen over onze eigen reis om te pleiten voor bloeiende landschappen, als onderdeel van onze productie-beschermingsaanpak, en over de vooruitgang die we hebben geboekt ten opzichte van onze langetermijnverbintenissen op het gebied van duurzaamheid,” zei hij.

Hoe bomen hun rol kunnen spelen

Gezonde en veerkrachtige bomen en bossen zijn een onderdeel van de inspanningen die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Studies hebben aangetoond dat bomen het hitte-eilandeffect in steden met tot 5°C kunnen verminderen en de energiekosten met 7,8 miljard dollar per jaar kunnen doen dalen. Wereldwijd zou duurzaam bosbeheer tegen 2030 wereldwijd 230 miljard dollar aan zakelijke kansen en 16 miljoen banen kunnen opleveren. Vanuit gezondheidsperspectief absorberen bomen 17,4 miljoen ton luchtverontreinigende stoffen per jaar, waardoor jaarlijks 670.000 gevallen van astma en andere acute ademhalingssymptomen worden voorkomen. De kans op extreme natuurbranden neemt ook drastisch af wanneer bossen goed worden beheerd, bijvoorbeeld door speciaal geselecteerde boomsoorten te laten groeien in verbrande gebieden en door nieuwe planttechnieken te gebruiken om toekomstige natuurbranden het hoofd te kunnen bieden.

1t.org moedigt alle bedrijven die een emissiereductiedoelstelling hebben die in overeenstemming is met de Overeenkomst van Parijs, aan om contact op te nemen en een belofte in te dienen.

Meer ecoTips artikels over bomen en klimaat

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.