Meer dan de helft van de Belgische bedrijven heeft tweedehandswagens

Belgische bedrijven maken steeds meer gebruik van tweedehandsvoertuigen voor hun wagenpark, zo blijkt uit onderzoek bij 300 Belgische ondernemingen door het Arval Mobility Observatory.

Gebruikte personenwagens zijn in trek bij kleine bedrijven, grote ondernemingen kiezen dan weer vaker voor tweedehands lichte vrachtvoertuigen. “55 procent van de bedrijven kiest voor een deel van hun vloot vandaag al voor tweedehands. Nog eens een derde van de Belgische bedrijven geeft aan dergelijke gebruikte wagens de komende drie jaar ook te willen integreren”, vertelt Yves Ceurstemont, Head of Arval Mobility Observatory Belgium.

Bedrijfsvoertuigen zijn de motor van de Belgische wagenverkoop, maar niet elk bedrijfsvoertuig dat organisaties inzetten is per definitie een nieuw voertuig. In het kader van een rondvraag bij zo’n 6.000 Europese ondernemingen uit 20 verschillende landen, met daarbij 300 Belgische bedrijven, blijkt dat steeds meer en meer bedrijven tweedehandswagens in hun bedrijfsvloot opnemen. Met zo’n 55 procent van de Belgische bedrijven die vandaag al minstens één tweedehandsvoertuig gebruikt, nestelt ons land zich in de Europese top 5 van landen die het vaakst gebruikte voertuigen integreren in hun vloot.

RangschikkingLandPercentage van bedrijven die tweedehandsvoertuigen gebruiken
1Finland66%
2Denemarken64%
3Griekenland62%
4Verenigd Koninkrijk61%
5België55%

Kleine bedrijven kiezen voor tweedehands personenwagens

Uit het onderzoek blijkt dat kleinere Belgische bedrijven vandaag al vaker tweedehands personenwagens in hun vloot hebben dan grote bedrijven. Bij de kleine bedrijven gebruikt 4 op de 10 deze voertuigen al tegenover amper 23 procent bij grote bedrijven. Ook de wil om gebruikte personenwagens de komende 3 jaar te integreren in het wagenpark is het grootst bij kleine bedrijven tot 10 werknemers. Maar liefst 5 op de 6 kleine bedrijven die vandaag nog geen tweedehands personenwagens gebruiken, wil dit snel invoeren. ​

Voor de lichte vrachtvoertuigen zien we net de omgekeerde beweging, waarbij deze vandaag al het sterkst vertegenwoordigd zijn bij de grote bedrijven (+500 medewerkers). Bijna 1 op de 2 (48%) heeft vandaag al tweedehands lichte vrachtvoertuigen in zijn vloot, meer dan 3 op de 5 van wie er nog geen heeft, zegt dat dit binnen de 3 jaar wel het geval zal zijn. Bij kleinere bedrijven ligt het actuele gebruik lager met zo’n 3 op de 10 bedrijven en hebben zo’n 1 op de 2 bedrijven de ambitie gebruikte lichte vrachtvoertuigen toe te voegen aan hun bedrijfsvloot.

België loopt voor op buurlanden​

In het gebruik van tweedehandsvoertuigen – met een globaal cijfer van 55 procent van de bedrijven – ligt België voor op onze omliggende landen. Vooral het feit dat vandaag al meer dan 1 op de 3 Belgische bedrijven tweedehands lichte vrachtvoertuigen gebruikt, zorgt ervoor dat ons land tot de Europese top 5 behoort. Qua omliggende landen bengelen Frankrijk en Nederland onderaan met totaalpercentages van 24 procent en 25 procent.

LandPercentage van bedrijven dat gebruikte tweedehandswagens vandaag in de vloot heeftPercentage van bedrijven dat tweedehands personenwagens vandaag in de vloot heeftPercentage van bedrijven dat tweedehands lichte vrachtvoertuigen vandaag in de vloot heeft
Europees gemiddelde41%29%19%
België55%33%34%
Frankrijk24%14%12%
Nederland25%20%7%
Duitsland42%30%20%
Groothertogdom Luxemburg45%38%12%
Verenigd Koninkrijk61%54%16%

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.