heat map e-scooters Brussel
(Beeld: Dott)

Meer E-scooters nu pendelaars terug naar kantoor gaan

Volgens Dott, een Europees micromobiliteitsbedrijf, is er een sterke toename van de vraag naar E-scooters nu werknemers terugkeren naar hun kantoor.

In de eerste helft van september is het aantal gebruikers in heel Europa met 46% gestegen ten opzichte van een vergelijkbare periode vóór de zomervakantie, zegt Dott.

In vergelijking met dezelfde periode in 2020 is het aantal gebruikers met maar liefst 106% gestegen. Het toegenomen gebruik van gedeelde micromobiliteit voor het woon-werkverkeer toont aan dat er sprake is van een gedragsverandering omdat gebruikers de vrijheid, onafhankelijkheid en efficiëntie van gedeelde micromobiliteit waarderen.

Nu steeds meer mensen regelmatiger naar hun werkplek gaan, zijn zij op zoek naar onafhankelijke en duurzame manieren van reizen. 25% van de ritten via Dott maken nu gebruik van Dott’s passen, waarmee gebruikers kunnen besparen op hun ritten door in bundels te betalen.

Henri Moissinac, CEO en mede-oprichter van Dott, zegt: “Wij geloven dat onze e-scooters kunnen helpen om de steden waarin we actief zijn aangenamer te maken, met minder vervuiling en congestie. Nu de gewoonten na de pandemie veranderen, besteden veel mensen meer aandacht aan de milieu-impact van hun keuzes. De groei die we hebben gezien nu het woon-werkverkeer na de vakantie weer op gang is gekomen, laat zien dat meer mensen kiezen voor gedeelde micro-mobiliteit als de meest efficiënte manier om op een duurzame manier door een stad te reizen.”

Dott’s mapping technologie laat zien dat de meest populaire reistijd tussen 17:00 en 19:00 uur is, met een andere duidelijke piek tussen 07:00-09:00 uur, omdat micro-mobiliteit nu een voorkeurskeuze wordt voor pendelaars en niet alleen voor vrijetijdsgebruikers.

De gemiddelde afstand in de grootste steden bedraagt meer dan 3 km, omdat gebruikers gebruik maken van meer opties om zich efficiënt door hun stad te verplaatsen. Met meer verplaatsingen die vaker plaatsvinden, zijn de e-scooters gebouwd om lang mee te gaan, met sommige die tot nu toe meer dan 3.500 km hebben afgelegd in hun levensduur.

De laatste gebruikscijfers van Dott zijn bekendgemaakt in het kader van de Europese mobiliteitsweek. De autovrije dag in Brussel op 19 september resulteerde in meer dan 45.000 Dott-ritten in de stad, een gemiddelde van 16 ritten voor elke e-scooter en een stijging van 115% ten opzichte van de week ervoor. Meer dan 30.000 unieke bestuurders maakten gebruik van de dienst en legden in totaal 200.000 km af gedurende de dag, waarbij 15:00-17:00 het populairste tijdstip was. De dagelijkse groei laat zien welke impact het van de weg halen van auto’s kan hebben, en moedigt meer mensen aan om te kiezen voor een duurzame manier van reizen.

De heat map (beeld boven artikel) toont de populairste recente routes in Brussel. De grote verscheidenheid aan gebruikte wegen toont aan dat men gebruik maakt van het volledige wegennet binnen de toegestane gebieden, de stad vrij verkennen en van stadsgrenzen naar stadscentra reizen.

Meer ecoTips artikels over mobiliteit

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.