Mewa zet in op groene logistiek

De Duitse textieldienstverlener Mewa, ook actief in ons land, maakt zijn logistiek stap voor stap milieuvriendelijker. Het bedrijf streeft naar volledig klimaatneutrale distributie en pakt daarbij de hele toeleveringsketen aan, van routeplanning en voertuigmix tot herbruikbare verpakkingen.

Zo werkte Mewa voor grootstedelijke centra een klimaatneutraal leveringsconcept uit: kleinere, elektrisch aangedreven voertuigen nemen er de last mile over. In plaats van rechtstreeks naar de klant te rijden voert een vrachtwagen de huurkleding van bij het wasbedrijf naar een City Hub op een centrale plek in het stadscentrum.

Vandaaruit brengen e-cargobikes en elektrische en bestelwagens de werkkleding emissievrij en op groene stroom ter bestemming. Dit leveringsconcept in twee fasen is in Berlijn en Hamburg al met succes toegepast. Het concept overbrengen naar andere grote Europese steden staat op de planning.

Ook op langere leveringsroutes worden meer aandrijvingsvormen zonder fossiele brandstoffen gebruikt. Zo was de textieldienstverlener het eerste Duitse bedrijf dat vrachtwagens met waterstoftechnologie in zijn vloot van leveringsvoertuigen opnam. Daarvoor werkt Mewa samen met Hyundai. In januari 2023 zullen meerdere elektrische vrachtwagens op batterijen dieselvrachtwagens van 7,5 ton vervangen.

Routebeheer en textielopslag

Naast de optimalisering van het wagenpark, dat momenteel meer dan 700 vrachtwagens telt, komt ook het routebeheer aan de beurt. Een door software ondersteunde, efficiënte routeplanning en regelmatige bijscholing in brandstofbesparende rijtechnieken voor de chauffeurs maken een optimaal energiegebruik mogelijk.

Voor transport en opslag van textiel gebruikt Mewa herbruikbare materialen zoals waszakken van textiel en herbruikbare containers die lang meegaan. “Duurzaamheid is bij Mewa een algemeen bedrijfsprincipe, te beginnen met ons businessmodel van deeltextiel zelf, waarin het concept hergebruik ingebakken zit”, aldus Kay Simon, hoofd mobiliteitsconcepten bij Mewa.

Toch zal het voorlopig niet mogelijk zijn bij de aanschaf van voertuigen helemaal af te stappen van gangbare dieselvrachtwagens. “Doorslaggevend voor ons zijn de CO2-balans en de totale bedrijfskosten. Daarbij gaan we uit van de eigen verbruikscurves van onze dienst en niet van gegevens uit brochures.”

Mewa biedt sinds 1908 een totaaloplossing aan voor bedrijfskleding en geldt hiermee als pionier in textielsharing. Vandaag levert Mewa vanuit 47 vestigingen aan bedrijven over heel Europa beroepskleding, beschermende kleding, poetsdoeken, olie-opvangmatten en voetmatten – inclusief onderhoud, reparatie, opslag, logistiek. Daarnaast kunnen nu ook artikelen voor arbeidsveiligheid besteld worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.