De CO2-uitstoot van Microsoft blijft stijgen, ondanks de wens om tegen 2030 koolstofnegatief te zijn. De techreus worstelt met hetzelfde probleem als andere spelers in die sector. Daarom richt Microsoft de blik op Running Tide om zo emissies via de oceaan af te voeren.
Running Tide, dat volgens TechCrunch ook al samenwerkt met onder andere Stripe en Shopify, wil grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) opslaan en uiteindelijk laten zinken in de oceaan. Daarvoor wil het bedrijf massa’s kelp (algen) laten groeien op biologisch afbreekbare boeien. Die algen slaan het CO2 op en zinken na verloop van tijd naar de oceaanbodem. Microsoft sloot een miljoenencontract af met Running Tide. Uit noodzaak want uit een rapport blijkt dat de uitstoot van het bedrijf tussen 2021 en 2022 steeg met 21,5 procent.
Ingewikkeld proces
De werking van Running Tide is bijzonder complex. “We combineren hout en alkalische mineralen om een kleine koolstofboei te vormen die we kunnen inzaaien met algenzaad”, zegt Jordan Breighner van Running Tide aan TechCrunch. “De boei drijft in de oceaan, de alkalische mineralen lossen op waardoor de verzuring van de oceaan wordt verminderd en koolstof wordt verwijderd via een proces dat de alkaliteit van de oceaan verbetert.”
“De algen groeien snel en nemen CO2 op. Na minder dan drie maanden zinkt de boei met de algen en de ingekapselde koolstof naar de bodem van de oceaan. Eens de boei dieper zinkt dan 1.000 meter, dan is de koolstof voor ongeveer 1.000 jaar verdwenen.” Tijdens test- en onderzoeksfases heeft Running Tide tot nu minder dan 1.000 ton koolstof verwijderd. De bedoeling van de start-up is om voor Microsoft alleen al in twee jaar tot 12.000 ton te verwijderen.
lees ook
Zeewier kan stikstofvervuiling in kustgebieden bestrijden
Wetenschappers maken zich zorgen
De techniek om koolstof te verwijderen staat nog in de kinderschoenen. Zo is het nog niet bewezen dat het duurzaam koolstof kan opnemen op de schaal dat onder andere Running Tide wil bereiken. Meer zelfs, sommige wetenschappers maken zich zorgen om de ecosystemen. De grote algenkwekerijen zouden volgens MIT Technology Review voor onbedoelde schade kunnen zorgen aan ecosystemen in de oceaan.
Toch is het voor Microsoft een interessante manier om de eigen doelstellingen te bereiken. De cloud- en gamingactiviteiten van het bedrijf groeiden de voorbije jaren exponentieel. En daardoor zijn de netto-emissies evenredig gestegen. Microsoft streeft er naar om in de komende zeven jaar koolstofnegatief te zijn. Of de techreus daar in slaagt, hangt voor een groot deel af van de mogelijkheid om koolstof te kunnen verwijderen.