De nu meer dan 1.000 cleantech-ondernemingen in Vlaanderen zijn goed voor 25.000 werknemers en een brutowinst van 4 miljard euro. Dat blijkt uit het Cleantech Rapport 2020 dat Cleantech Flanders voorstelt. De sector is daarmee een van de meest bloeiende in Vlaanderen.
Cleantech of voluit clean technology is een verzamelterm voor vormen van technologie – producten, processen en diensten – die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing. Het bewustzijn dat we onszelf alleen maar een mooie toekomst kunnen bezorgen als we overstappen op schone technologieën, groeit in Vlaanderen elke dag. Jaarlijks is Vlaanderen immers goed voor zo’n 85 gepubliceerde cleantech-patenten, verdeeld over zowat alle cleantech-domeinen. In dit verhaal blijven onderzoeksinstellingen en grote commerciële spelers de belangrijkste drijfveren.
In het rapport zien we hoe de Vlaamse cleantech zich vooral concentreert rond de grote Vlaamse steden en hoe de aanwezigheid van instellingen voor hoger onderwijs en universiteiten de uitbreiding van het cleantech-veld faciliteert. Zo staan Gent, Leuven en Antwerpen centraal in de groei van cleantech.
Bedrijven die zich toeleggen op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie blijven sterke spelers, zo blijkt uit het rapport. Maar vooral de groei in de circulaire economie – afvalbeheer en recyclage – valt de afgelopen jaren op.
De onderzoekers verwachten dat voortdurende innovaties en de toepassing van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, machinaal leren, sensoren, lichtgewichtmaterialen, 3D-printing, blockchain, big data, drones … de traditionele cleantech-domeinen de volgende jaren een extra boost zullen geven. Dat zal ook de implementatie in de maatschappij versnellen.