Europese rederijen kunnen voortaan Green Marine Europe-label behalen

Green Marine en Surfrider Foundation Europe slaan de handen in elkaar en lanceren samen Green Marine Europe, een milieulabel dat Europese rederijen kunnen behalen als ze voldoen aan bepaalde criteria.

Het Green Marine Europe-label is gebaseerd op het Green Marine-milieucertificeringsprogramma, een vrijwillig initiatief van de maritieme industrie in Canada en de Verenigde Staten dat tot doel heeft de milieuprestaties van het zeevervoer te verbeteren, tot zelfs boven de wettelijke vereisten.

Om het label te behalen, moeten de deelnemende kandidaten eerst een zelfevaluatie doen. Daarnaast worden ze ook onderwerpen aan een externe audit en moeten ze de resultaten van beide onderzoeken publiceren. Daarna moeten ze bepaalde resultaten halen op het vlak van broeikasgassen, vervuilende atmosferische emissies, onderwatergeluid, het beheer van restmaterialen en olieafvoer. Ook moet hun effect op de onderwaterfauna en -flora tot een minimum worden beperkt. De criteria en de specifieke streefcijfers vind je hier.

Sinds afgelopen herfst werken het Surfrider Foundation Europe-team en dat van Green Marine samen om de criteria van het Noord-Amerikaanse certificeringsprogramma voor rederijen aan te passen aan de Europese normen. Trouw aan het samenwerkingsmodel van Green Marine is er een adviescommissie opgericht die leden van de maritieme industrie, de overheid en milieugroeperingen samenbrengt om deze oefening te voltooien.

De actieve deelname van rederijen aan de ontwikkeling van de criteria van het label is een andere pijler van het model. “Dat gevoel van betrokkenheid resulteert in een betere mobilisatie van de sector”, klinkt het.

De eerste evaluaties beginnen binnenkort en de resultaten van de eerste laureaten zullen nog dit najaar worden gepubliceerd. Scheepseigenaren die het Green Marine Europe-label willen aanvragen – dat kunnen zowel rederijen in personenvervoer als vrachtvervoer zijn – kunnen dit doen door het lidmaatschapsformulier in te vullen dat online beschikbaar is. Het eerste jaar wordt het lidmaatschap gratis aangeboden aan rederijen die het label willen behalen, daarna wordt een jaarlijkse bijdrage gevraagd.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.